Hlavní obsah

Bombardování v Aleppu zasáhlo dětskou nemocnici, nejméně 27 obětí

 

Reklama

Syrské vládní síly obnovily útoky na město rebelů. Podle mezinárodních organizací ale trpí civilisté.

Článek

Bombardování východního Aleppa, které již dva roky drží povstalci proti syrskému vládci Bašáru Asadovi, má nové tragické pokračování.

Ve středu podle místních zdrojů zasáhly bomby nemocniční zařízení a zabily mnoho lidí, mezi nimi i děti. Odhady se liší, podle svědků bylo potvrzeno nejméně 27 obětí, z toho pětina těch nejmenších. Vzhledem k množství zraněných se však pravděpodobně čísla budou dál měnit.

Útok nejsilněji zasáhl dvě místní nemocnice a centrální krevní banku. Budovy kolem byly srovnány se zemí.

„Otřesný den pro naši nemocnici. Nemůžeme odejít ze suterénu nemocnice, protože ve vzduchu stále krouží letadla. Modlete se za nás, prosím," uvedl ředitel bombardované dětské nemocnice doktor Hatem, podle zdrojů jeden ze tří posledních pediatrů v oblasti.

Nemocnice a zdravotnická zařízení jsou v Sýrii ničena velmi často. „Tyto útoky ukazují, že zdravotní péče je záměrným terčem v syrském konfliktu," stojí v prohlášení WHO.

Jen letos bylo takto bombardováno 126 zdravotních zařízení. „Apelujeme na všechny strany, aby přestaly útočit na nemocnice a zdravotní pracovníky, protože toto je strašné a připravuje to civilisty o přístup ke zdravotní péči," uvedl mluvčí WHO Tarik Jasarevič.

Uteč, nebo zemřeš

Obyvatelé oblasti, kde k útokům došlo, byli údajně den předem varováni. Přišla jim SMS zpráva, která jim sdělila, ať utečou, nebo budou zabiti při bombardování.

Povstalci drží východní Aleppo ve svých rukou od roku 2014. Vládní síly tento týden znovu zesílily ofenzívu, ve které jim pomáhají rovněž ruské letecké síly.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov se nicméně od posledních smrtících útoků distancoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované