Hlavní obsah

Boskovice dokončily několikaleté opravy letního kina

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Boskovice na Blanensku dokončily několikaletou kompletní opravu letního kina. Areál přes léto běžně funguje, na rekonstrukci se pracovalo mimo sezonu. Slavnostní otevření je v plánu v první polovině srpna.

Článek

ČTK to dnes řekl vedoucí kina Tomáš Marvan. Oprava si vyžádala 46,5 milionu korun.

Opravy začaly v roce 2013, kdy město nechalo spravit pódium, tedy betonovou plochu pod plátnem. Areál kina jako takový se pak opravoval na etapy, aby byl v létě zachovaný provoz. Etapa tak klasicky začínala po letní sezoně, končilo se před ní. Například v roce 2016 až 2017 se opravovalo hlediště, o rok později přišla na řadu rekonstrukce toalet, promítací kabiny a krytých přístřešků, loni na podzim se začalo budovat zázemí s šatnami pro účinkující, město nechalo opravit i promítací plátno.

Po opravě se snížila kapacita hlediště. „Původní kapacita hlediště byla skoro 3000 míst, ale bylo to nekomfortní pro diváky. Šli jsme cestou komfortu pro diváka, kapacita se tak snížila na 2000 míst. Pro Boskovice je to ideální,“ uvedl Marvan.

V areálu se kromě promítání v létě konají festivaly a jiné akce. Přibyl proto i prostor pro další prodejní stánky. Stánek byl v areálu jeden, kapacitně nestačil.

Boskovické letní kino patří k technickým unikátům. Vzniklo v roce 1960. Jeho součástí je promítací plátno o rozměrech 448 metrů čtverečních, které bylo v době svého vzniku největším kinoplátnem ve střední Evropě. Slavnostní otevření kina je v plánu 7. srpna, promítat se bude český film Vlastníci.

Boskovice leží více než deset kilometrů severně od Blanska a asi 30 kilometrů severně od Brna. Žije v nich kolem 11.500 obyvatel.

Reklama

Doporučované