Hlavní obsah

Boural zfetovaný a se zákazem řízení, přesto prý není viníkem

Záhady Josefa Klímy z 4. 6. 2020: Boural zfetovaný a se zákazem řízení, přesto prý není viníkem nehody.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spor o to, kdo zavinil banální dopravní nehodu, při které se ani nikdo nezranil, se táhne už čtyři roky.

Článek

V červnu 2016 se na okraji Brna odehrála na první pohled běžná dopravní nehoda. Dva řidiči se srazili na kruhovém objezdu, a přestože jeden z nich, František Burian, řídil auto svým způsobem výjimečné – dvanáctiválcový mercedes historické hodnoty – odnesly to jen plechy.

Začal ovšem spor o zhruba půlmilionovou škodu, protože auto druhého řidiče, Jaroslava K. , nemělo povinné ručení. Tudíž by v případě viny řidiče musela škodu hradit Česká kancelář pojistitelů. Ta to ovšem odmítla, což odstartovalo spor víceméně mezi soudními znalci. Přou se, kdo vjel na kruhový objezd jako první a tudíž je v právu.

Na pozadí ryze technické přetlačované se ovšem vynořila jiná otázka, která by podle normálního selského rozumu měla spor rozhodnout automaticky. Řidič Jaroslav K. byl podle spisu k případu při nehodě pod vlivem drog a navíc se zákazem řízení, protože pod vlivem omamných látek neřídil poprvé. Řidičské oprávnění dokonce ani nikdy neměl. A protože byl v podmínce za předchozí přestupky, putoval také do vězení.

Laik by řekl, že už to, že se dostal na místo srážky protizákonně, z něj dělá viníka nehody. Proč se tedy spor o to, kdo je na vině, táhne už čtyři roky? Proč se znalci opravují navzájem a škoda na mercedesu není ještě vyplacena?

Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované