Hlavní obsah

Bránit svůj život střelbou ze zbraně je základní lidské právo, řekli senátoři

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Senát schválil právo na obranu života zbraní. Novela reaguje na snahy Evropské komise omezit jejich držení.

Článek

Bránit si život se zbraní bude základní lidské právo, rozhodli senátoři. Do Listiny základních práv a svobod přidali větu, podle níž je možné bránit život svůj i jiného člověka zbraní za podmínek stanovených zákonem. Je reakcí na snahu Evropské komise omezit držení zbraní.

Pro hlasovalo 54 ze 77 přítomných senátorů, což pohodlně dalo na potřebnou třípětinovou většinu. Třináct jich bylo proti.

Senátní návrh už loni schválila vláda, projednaly ho výbory Poslanecké sněmovny a také poslanci ho letos v červnu schválili ústavní většinou 141 poslanců. Senátem nyní prošel bez velké diskuse. Úpravou projde článek 6, který se dotýká lidského života.

„Smyslem novely je zachovat právo bránit sebe nebo jiného člověka za jednoznačných podmínek. Je to garance zákonodárce, že ponechá občanům alespoň nějakou možnost se efektivně bránit,“ uvedl navrhovatel zákona, senátor Martin Červíček (ODS). Návrh podle něj reaguje na situaci, kdy v některých státech Evropské unie došlo k omezení mít u sebe zbraň v okamžiku ohrožení života.

Podle spoluautora Zdeňka Hraby (STAN) novela přináší širší vyjednávací pozice české vlády k Evropské unii.

Proti novele se vyjádřila jen pirátská senátorka a právnička Adéla Šípová, pode níž novela nepřináší nic nového. „Obávám se, že ve finále může přinést dokonce zmatek. K Listině základních práv a svobod je potřeba přistupovat opravdu navýsost opatrně. Je to součást ústavního pořádku a každé slovo navíc může rozházet budoucí výklad,“ uvedla.

Jasný názor neměl ani klub KDU-ČSL, kde byla pro zhruba jen polovina. „Takovýto zásah do ústavy má pouze symbolické gesto a nenaplňuje široké očekávání jen veřejnosti,“ uvedla předsedkyně klubu Šárka Jelínková, která novelu rovněž nepodpořila.

Novela vznikla na základě petice zhruba se 100 tisíci podpisy jako reakce na snahu Evropské komise omezit vlastnění zbraní, včetně těch legálních. Důvodem podle ní jsou opatření proti terorismu.

Reklama

Doporučované