Hlavní obsah

Bratr exministra ODS Řebíčka odsouzen. Jako policista bral úplatky

Adam Řebíček odešel od soudu s dvěma lety podmíněně a pokutou 200 000 korun.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Adam Řebíček byl společně s dalšími dvěma bývalými policisty odsouzen krajským soudem za to, že za peníze ovlivnil průběh trestní kauzy.

Článek

Ústecký krajský soud uzavřel korupční aféru bývalého policisty a posléze také funkcionáře fotbalové Slavie Praha Adama Řebíčka, bratra někdejšího ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka.

Odsoudil ho za to, že ještě v době svého působení u policie bral s dalšími dvěma tehdejšími kolegy úplatky. Za ně podle soudu ovlivnili průběh konkrétní trestní kauzy.

Adam Řebíček dostal dvouletou podmínku finanční trest ve výši 200 tisíc korun. Pro spoluobžalované bývalé policisty Radka Turišina a Romana Majerníka platí podmínky na 3,5 roku, respektive na 5 let.

„I kvůli tomu, že nešlo o jeden úplatek, šlo o závažnou trestnou činnost,“ uvedla soudkyně Naděžda Hájková. Vyšší trest prý obžalovaní nedostali jen kvůli tomu, že od spáchání činu uběhla řada let. Řebíčkovi také pomohlo, že nebyl dříve trestán.

Případ majitele autobazaru

Konkrétně byli Adam Řebíček a jeho kolegové odsouzeni za to, že podle soudu pomáhali zahladit trestní případ majitele teplického autobazaru Michaela Bartese.

Ten jim za to podle vyšetřovatelů zaplatil nejprve 200 tisíc korun a pak v dalších deseti případech měli odsouzení dostat v roce 2006 různé částky od 30 tisíc korun výše.

Za peníze odsouzení majiteli autobazaru slibovali, že policie v Teplicích jeho kauzu zpronevěry odloží. To se skutečně stalo.

Obžaloba hovořila i o tom, že trojice bývalých policistů Bartesovi hrozila, že bude mít problémy, pokud nezaplatí. Podnikatel pak platil do doby, než byl za jinou kauzu obviněn a o kontaktech s Řebíčkem a spol. promluvil.

Už je unaven

Advokáti obžalovaných se snažili Bartese u soudu právě kvůli jeho trestní minulosti jako klíčového svědka znevěrohodnit.

Trojice bývalých policistů byla obviněna v roce 2009 a od té doby se jejich případ řeší. Dvakrát byli u prvoinstančního soudu zproštěni obžaloby, ale krajský soud tyto verdikty zrušil.

Rozsudek Krajského soudu je už pravomocný. Adam Řebíček proti němu může podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle jeho advokáta Eduarda Bruny to ale nejspíš neudělá.

„On je už unavený po těch letech. Je to deset let, co to běží,“ uvedl advokát Bruna. 

Reklama

Doporučované