Hlavní obsah
Online

Británie měla ten den odejít z EU, místo toho budou poslanci už potřetí schvalovat dohodu o brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Brexitové varianty neprošly, Mayová nabídla rezignaci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V den původního termínu odchodu země z Evropské unie britská vláda v pátek potřetí předloží dohodu o brexitu ke schválení poslancům, tentokráte však bez souběžně dojednané politické deklarace o budoucích vztazích s EU.

Článek

Podmínky odchodu potřebuje do konce týdne schválit, aby byla splněna podmínka pro odklad vystoupení z EU na 22. květen. Část vládních konzervativců se nicméně již nechala slyšet, že dohodu nepodpoří ani po příslibu premiérky Theresy Mayové, že by po jejím schválení brzy rezignovala. Odmítavý postoj nezměnili ani opoziční labouristé, ani severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), s jejíž podporou konzervativci vládnou menšinově.

K oddělení dohody o rozluce s EU od rámce budoucího partnerství obou stran vládu donutil postoj předsedy sněmovny Johna Bercowa, který nechtěl povolit nové hlasování o stejném návrhu. Bercow ve čtvrtek oznámil, že v pozměněné podobě hlasování o dohodě umožní. Vláda ani generální prokurátor Geoffrey Cox v tomto postupu nevidí právní problémy. Britští novináři ale upozorňovali na část loňského britského zákona o vystoupení z EU, která vyžaduje pro ratifikaci dohody s Bruselem jediné hlasování o obou částech balíčku, tedy i o rámci budoucích vztahů.

Nic z toho však mnoho nemění na tom, že Mayová pro svůj brexitový plán stále nemá v Dolní sněmovně většinovou podporu. Šéfka DUP Arlene Fosterová ve čtvrtek zopakovala, že její straničtí kolegové budou hlasovat proti dohodě navrhované premiérkou. Poslanci DUP podle Fosterové rovněž nikdy neměli v úmyslu zdržet se hlasování, a kabinetu tak vyjít vstříc alespoň částečně. Opoziční labouristé pak podporu pro „brexit naslepo" bez představy o vztazích po odchodu z EU vylučují. Dohodu nadále odmítají podpořit i někteří konzervativci.

Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů, jak postupovat při odchodu z unie, a to včetně brexitu bez dohody. Jak dnes uvedl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas, EU toto hlasování vzala na vědomí. Schinas připomněl, že na základě týden starého rozhodnutí šéfů států a vlád unijních zemí platí, že pokud nebude do konce tohoto týdne ratifikován už dojednaný text dohody s Londýnem o podmínkách britského odchodu z evropského bloku, platí termín 12. dubna, dokdy má britská vláda informovat EU o svých dalších záměrech.

Středeční dění v Dolní komoře pohledem Jiřího Hoška

  • Ani labouristé nebudou pro dohodu hlasovat

    „Labouristická strana nepodpoří tento nejčerstvější zoufalý pokus premiérky. Rozdělení dohody o vystoupení a politické deklarace by nás odsoudilo k nejslepějšímu ze slepých brexitů,“ řekl stínový ministr pro brexit Keir Starmer.

  • Britská média spekulují o hlasování

    Britská média na základě informací svých vládních zdrojů spekulují o tom, že premiérka v pátek nechá poslance hlasovat pouze o výstupní dohodě a nikoli o související politické deklaraci. Účelem hlasování má být podle nepotvrzených informací naplnění podmínky Bruselu, podle něhož musí Londýn do 29. března schválit dohodu, aby se odchod z EU posunul na 22. května. Toto datum má Británii umožnit přijmout zákony související s vystoupením z Unie.

  • Průzkumy odhalují, že firmy na brexit nejsou připravené

    Podle průzkumu britské obchodní komory v Německu a poradenské společnosti KPMG téměř čtvrtina německých firem podnikajících v Británii přesune v případě brexitu bez dohody alespoň část své produkce z ostrovní země do Německa nebo jiného státu Evropské unie.

    Průzkum mezi firmami, které podnikají v obou zemích, také ukázal, že 47 procent společností se stále na vystoupení Británie z Evropské unie necítí být připraveno.

  • Mayová nepřesvědčila ani představitele DUP

    Navzdory rozhovorům, které vedla DUP s vládou v posledních dnech, unionisté stále nejsou s dohodou spokojení. Vláda prý nezajistila požadované změny v protokolu o Irsku a Severním Irsku, tedy o takzvané irské pojistce, a brexitová dohoda tak představuje nepřijatelnou hrozbu pro integritu Spojeného království.

  • Konzervativci jsou nadále proti dohodě o brexitu

    „Nebudu pro dohodu hlasovat, ani kdybych měl u hlavy pušku,“ řekl BBC místopředseda euroskeptické skupiny ERC Mark Francois, podle něhož je dohoda stále stejně špatná. „Premiérka by měla odejít a vzít dohodu s sebou,“ dodal další člen této skupiny Andrew Bridgen.

  • Kdo nahradí Mayovou?

    Theresa Mayová ve středu oznámila, že na premiérský post rezignuje po schválení vládní dohody o brexitu a před druhou fází brexitových jednání. Kdo ji ale nahradí? Podle listu The Guardian je ve hře především pět kandidátů. Bývalý šéf britské diplomacie Boris Johnson, bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, Jeremy Hunt, který po Johnsonovi přebral ministerstvo zahraničí, ministr vnitra Sajid Javid a také ministr zdravotnictví Matt Hancock.

  • Poslanci možná budou jednat pouze o „rozvodové“ smlouvě

    Podle listu Evening Standard je možné, že poslanci budou v pátek jednat, případně hlasovat, pouze o smlouvě o vystoupení Spojeného království z evropského bloku, která upravuje okolnosti samotného brexitu a přechodného období. V listopadu minulého roku ji po britské vládě schválila také unijní sedmadvacítka. Britským parlamentem ale neprošla. Schválení rozvodové smlouvy je podle listu jedinou podmínkou pro odsun odchodu Britů z Unie až na 22. května.

    Rozvodová smlouva neřeší to, jak by v budoucnosti mělo vypadat těsné partnerství EU a Británie v řadě oblastí. Tím se zabývá deklarace, která smlouvu doplňuje.

  • V pátek se bude jednat o vládním návrhu brexitu

    Poslanci Dolní sněmovny budou v pátek jednat o vládním návrhu brexitu. Informovala o tom britská média s odkazem na vůdkyni Dolní sněmovny Andreu Leadsomovou. Vládní návrh by kabinet premiérky Theresy Mayové podle médií chtěl následně co nejdříve předložit také k hlasování. Server BBC ovšem upozorňuje, že není jasné, o jakém návrhu vlastně budou politici jednat.

    Leadsomová uvedla, že návrh bude vyhovovat požadavkům předsedajícího Dolní sněmovny Johna Bercowa, který vládní návrh brexitu, tedy dohodu premiérky Theresy Mayové, před poslance potřetí pustí pouze v případě, že dozná znatelných změn. Zda budou poslanci jednat o dohodě premiérky, Leadsomová odmítla podle listu Evening Standard komentovat.

  • Severoirští unionisté dohodu nepodpoří, zopakovala šéfka strany

    Při případném třetím pokusu schválit v Dolní sněmovně dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu bude severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) hlasovat proti dokumentu, který prosazuje premiérka Theresa Mayová. Zopakovala to dnes šéfka strany Arlene Fosterová. Jak šéfka severoirských unionistů dodala, její poslanci rovněž nikdy neměli v úmyslu se zdržet hlasování, a tak vládě vyjít alespoň částečně vstříc. Postoj DUP představuje komplikaci pro snahu britské ministerské předsedkyně prosadit v parlamentu podmínky brexitu dojednané s Evropskou unií.

    „Zdržet se by bylo nejhorší možné řešení. V takovém případě totiž nedáváte najevo, jaký je váš názor na nejdůležitější téma současné doby. Takže tuto možnost jsme nikdy nezvažovali,“ řekla Fosterová irské rozhlasové a televizní stanici RTE. Menšinová vláda konzervativců Theresy Mayové se v dolní komoře parlamentu opírá právě o podporu poslanců DUP.

  • Reakce britských médií

    Deník Financial Times se na titulní straně věnuje premiérčině nabídce, že odstoupí z funkce. Stejné téma má na své úvodní straně list Metro, který o navržené demisi informuje čtenáře rýmem „Vote brexit and I'll exit“ (Hlasujte pro brexit a já odejdu).

    Podle deníku Metro Mayová nabídkou rezignace vytáhla poslední kartu, aby dohodu prosadila. List poznamenal, že dosavadní odpůrce dohody a jeden z hlavních zastánců odchodu z EU Boris Johnson ihned poté oznámil, že plán Mayové podpoří. Čtenáři Metra se také dozvědí, že parlament ve středu odmítl všech osm předložených brexitových alternativ.

    Osmkrát „ne“ má v titulku deník The Guardian, který k tomu uvedl, že se parlament konečně k brexitu vyjádřil. Novinářka Jedidajah Otteová k tomu v této souvislosti na portálu tohoto listu poznamenala, že středeční hlasování nepřineslo o moc víc než řádek z textu skladby Bohemian Rhapsody britské kapely Queen. V této písni zazní „ne“ po sobě hned sedmkrát.

    O očekávaném konci Mayové dnes píše The Times, který uvádí, že hlasování o brexitové dohodě, kterou poslanci již dvakrát odmítli, může být na programu parlamentu již v pátek. The Times rovněž napsal, že o nástupci Mayové může rozhodnout dlouhý souboj uchazečů.

    „Podpořte mě a vyhoďte mě,“ tak zní titulek, který dnes vévodí titulní stránce deníku i. List Daily Express se na úvodní straně ptá, co ještě premiérka musí udělat, aby se jí podařilo zlomit politický pat a získat podporu pro brexitovou dohodu. „Její obětavé gesto následovala chaotická série hlasování,“ doplnil Daily Express. Daily Mail pak pochybuje o tom, zda se premiérčino sebeobětování nemine výsledkem.

  • Online pro dnešek končí

    Podrobnosti o dalším vývoji brexitu budeme sledovat zítra.

  • Poslanci všechny návrhy odmítli

    Dolní sněmovna odmítla všech osm brexitových alternativ. Nejvíce poslanců se kladně vyjádřilo pro druhé referendum (268:295), nejméně hlasů „pro“ získala varianta přezdívaná Norsko Plus (65:377). Nejtěsnější pak bylo hlasování u varianty Celní unie 2.0 – pro návrh bylo 264 poslanců, proti návrhu 272. Pro odchod Spojeného království bez dohody pak hlasovalo 160 poslanců, proti bylo 400.

  • Bercow svolává poslance

    Britský The Guardian píše, že předsedající Dolní sněmovny John Bercow pomocí zvonku svolává poslance na jejich místa v lavicích. V nejbližších minutách by měl oznámit výsledky hlasování o brexitových alternativách.

  • Hlasy pro brexitové alternativy stále nejsou sečtené

    Předsedající Dolní sněmovny John Bercow řekl, že hlasy pro jednotlivé brexitové alternativy nejsou stále sečteny, uvedl to deník The Guardian. Bercow podle svých slov doufá, že výsledky bude moct oznámit co nejdříve.

  • Dolní sněmovna uzákonila posunutí data brexitu

    Poslanci Dolní sněmovny odhlasovali změnu data o odchodu Spojeného království v zákoně o brexitu, která je reakcí na nedávný summit Evropské unie. Pro hlasovalo 441 poslanců, proti 105. Změna data brexitu zaručuje, že Spojené království neopustí Evropskou unii 29. března 2019 – tedy v pátek. Pokud do konce týdne parlamentem projde návrh premiérky Mayové, opustí Britové EU 22. května 2019. Pokud poslanci dohodu v termínu neodhlasují, odejde Spojené království bez dohody 12. dubna 2019.

  • Severoirští unionisté se hlasování nezdrží

    Deník The Guardian s odvoláním na své zdroje uvedl, že severoirští unionisté DUP, o které se menšinový kabinet Theresy Mayové opírá, se nezdrží hlasování o přijetí premiérkou navrhované podoby brexitu. Spekulace o možném zdržení se hlasování ze strany severoirské strany se vyrojily poté, co vedení DUP oznámilo, že pro dohodu premiérky Mayové se nevysloví ani na třetí pokus.

  • Na výsledky hlasování o brexitových alternativách se čeká

    Podle původního časového harmonogramu a odhadů britských médií měly být výsledky večerního hlasování o osmi alternativních podobách brexitu známy okolo 22:00 SEČ. Na výsledky se ale stále čeká. Později oproti původnímu plánu skončilo už i samotné hlasování.

  • Sněmovna lordů odhlasovala změnu data v zákoně o brexitu

    Sněmovna lordů ve středu večer odhlasovala změnu data odchodu Spojeného království z Evropské unie v zákoně o brexitu. Poslanci Dolní sněmovny o novele začali hlasovat ve 22:00 SEČ.

  • DUP premiérčinu dohodu nepodpoří

    Zatímco řada rebelů z řad Toryů se po dnešních událostech staví za brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové, severoirští unionisté DUP stávající premiérku v případném hlasování nepodpoří. Výhrady má strana k „irské pojistce“. Na Twitteru to uvedla předsedkyně strany Arlene Fosterová. „V případě uplatnění má (irská) pojistka potenciál vytvořit interní obchodní hranici uvnitř Spojeného království,“ uvádí strana, o jejíž podporu se v dolní komoře parlamentu opírá menšinová vláda konzervativců. „Pokud vláda předloží nové hlasování, nepodpoříme ji,“ stojí dále v prohlášení.

  • Labouristická stínová ministryně odstoupila kvůli nařízení o podpoře druhého referenda

    Stínová ministryně pro místní rozvoj Melanie Onnová rezignovala na svoji pozici. Labouristické poslankyni se nelíbilo, že lídr strany Jeremy Corbyn svým stranickým kolegům nařídil podporu varianty druhého referenda.

Reklama

Hlavní zprávy