Hlavní obsah

Brexit v běžné domácnosti? Zdražování. Britové si za potraviny musí připlatit

Britové si připlatí za potraviny, výplaty ale zůstanou stejné.

 

Reklama

Odchod z Evropské unie už teď ovlivňuje výdaje obyvatel Velké Británie. Zahraniční obchod je pro Brity dražší, a proto stouply i ceny základních potravin.

Článek

Od loňského června, kdy obyvatelé Spojeného království rozhodli o brexitu, výrazně vzrostly ceny potravin. Libra totiž začala oslabovat. V posledních týdnech, kdy se o výstupu země z Evropské unie hovoří každodenně, začaly ceny stoupat znatelně.

„Například čerstvé maliny dříve stály dvě libry, za poslední dva týdny stoupla cena na dvě libry padesát. Tohle je sice malý rozdíl, ale celkově je to znatelné,” řekla Kate Baldingová z Londýna. Brexit má podle ní dopad na každodenní výdaje obyvatel. „Jsem si jistá, že brexit by neměl mít vliv a dopad úplně na všechno. Je to hrozné. Moje věková skupina žijící v Londýně byla zásadně proti brexitu. Tohle opravdu není dobré,” prohlásila.

Vzhledem k tomu, že ceny rostou kvůli znehodnocené libře, někteří lidé se domnívají, že by trh měl před dovozem dát přednost spíše místním výrobkům. „Myslím si, že vzhledem k situaci bychom se měli více zaměřit na místní produkty. Prostě to dává smysl. Vynakládáme zbytečnou energii na dovoz potravin v zemi, která je přitom tak bohatá,” řekl místní kuchař Tomerhiv.

Více za čaj, máslo i ryby

Inflace vzrostla během dvanácti týdnů na téměř tříleté maximum - z původní hodnoty 0,7 procenta na 1,4 procenta. Stouply ceny ovoce a zeleniny. Jejich převážnou většinu Británie dováží. Lidé si připlatí i za máslo a ryby. Cena másla vzrosla o 15,8 procenta, cena ryb se zvýšila o 8,8 procenta.

Dovážené zboží zdražilo kvůli slabší libře. Rostoucí inflace zasáhne domácnosti, které tak budou ochotny méně utrácet peníze. Tím se může zbrzdit hospodářský růst země.

Zaplatíte víc, výplata stejná

Minulý měsíc se inflace v supermarketech zdvojnásobila. Lidé tak museli platit více za základní potraviny, jako je máslo nebo čaj. Rodinné rozpočty Britů se tak v roce 2017 ocitnou pod velkým tlakem. Ačkoli domácnosti budou potřebovat více peněz, aby mohly nakoupit základní potraviny, mzdy zůstanou stejné.

S plánovaným brexitem nesouhlasí obyvatelé Skotska. Tamní první ministryně chce vyhlásit referendum. Lidé by tak rozhodli, zda akceptují politické i ekonomické změny spolu se zbytkem Britského království, nebo se z něho definitivně vyčlení.

Video: Skotsko chce druhé referendum o nezávislosti.

Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované