Hlavní obsah

Brigádníci upozorňující na podvody by byli levnější než zničená pověst Prahy

„Nepoctivé směnárny jsou jako horká brambora, kterou si přehazuje policie, Praha a ČNB,“ vysvětluje Janek Rubeš v pořadu Stopáž.

Reklama

Článek

ČNB tento týden odebrala licence několika pražským směnárnám a udělila pokuty v celkové výši 7 500 000 korun. Důvod? Nevydávání účtenek či manipulace s vystavenými kurzovními lístky.

„V tu chvíli mi začali všichni psát na Twitteru: Janku, vidíš, povedlo se ti to! Jenže já jsem v té době stál před otevřenou směnárnou a dobře jsem věděl, že se nic vlastně nezavřelo a podniky vesele jedou dál,“ vysvětluje Rubeš v pořadu Stopáž. Jak zmapoval v sérii reportáží na Seznam Zprávách, tyto neférové směnárny převádějí odpovědnost na bílé koně třeba na Slovensku, aby se případným pokutám vyhnuly.

„Praví majitelé se skrývají za anonymní kmenové listy,“ dodává Rubeš. „Rád předám ČNB důkazy o propojení poboček a osoby, o které se domníváme, že je jejich skutečným majitelem. Zakládají se hlavně na svědectví současných a bývalých zaměstnanců. To je totiž zajímavé – když okrádáte turisty, často podvádíte i své zaměstnance. A ti, když na to přijdou, ze všeho nejdřív kontaktují mě.“

Rubeš v pořadu přibližuje podvodné metody, kterými síť směnáren klame turisty, vysvětluje, proč je na jejich prohřešky policie krátká, a navrhuje i možné řešení, jak se s problémem vypořádat.

„Existuje jedna organizace, která by s tím mohla něco dělat rovnou: Prague City Tourism. Hned zítra mohou najmout brigádníky, kteří budou turisty v centru upozorňovat na neférová místa. Stálo by to mnohem méně než pošramocená pověst Prahy – a ta vyčíslit jde.“

Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv a na závěr kulturní tipy, čím se můžete od nekonečného zpravodajství ve volném čase odreagovat. To vše v 25 minutách.

Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio. Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Editor a mix zvuku: Robert Candra.

Reklama

Doporučované