Hlavní obsah

Británie kvůli otrávenému agentovi vyhostila ruské diplomaty a svolala Radu bezpečnosti

Kvůli Skripalově případu se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Na žádost Velké Británie dnes večer mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Zasedání proběhne kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou.

Článek

Premiérka Theresa Mayová uvedla, že hodlá Radu bezpečnosti informovat o podezření, že za otravou, jež se stala v anglickém Salisbury, stojí Rusko. Mayová dala Moskvě ultimátum do úterní půlnoci, aby vysvětlila, jak se nervová látka Novičok, kterou vyvinula armáda Sovětského svazu, dostala do Británie. Rusko, jež je stejně jako Británie stálým členem Rady bezpečnosti OSN s právem veta, odmítlo na britské ultimátum reagovat.

Mayová ve středu odpoledne informovala poslance britského parlamentu o opatřeních, která Británie vůči Rusku přijme. Londýn hodlá vypovědět 23 ruských diplomatů ze země. Na opuštění země mají týden. Mayová to oznámila s tím, že jde o největší množství vypovězených diplomatů za posledních více než třicet let.

Zástupci vlády a také královské rodiny navíc hodlají bojkotovat nadcházející světový šampionát ve fotbale, který se uskuteční právě v Rusku.

K celé situaci se oficiálně vyjádřilo NATO. Spojenci naléhají na Rusko, aby odpovědělo na britské otázky týkající se útoku v Salisbury. V prohlášení také stojí, že útok je jasným porušením všech mezinárodních dohod.

Moskva považuje krok Londýna za provokaci. Ruský velvyslanec varoval Británii, aby očekávala za tento krok odvetu. Alexander Vladimirovič Yakovenko řekl politickému korespondentovi stanice Sky News Jasonu Farrellovi, že akce Spojeného království jsou nepřijatelné a Moskva považuje vyloučení ruských diplomatů za provokaci. Odpovědnost za „úpadek“ vzájemných vztahů nese podle Rusů Velká Británie.

Krok Londýna komentovala na Facebooku i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Pozastavila se nad tím, že Mayová údajně v projevu hodnotila, zda je ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hoden svého úřadu. Podle agentury Reuters není jasné, v jaké pasáži projevu takový výrok zazněl.

„Hodnotit ministra může jen ruský prezident. Chápu, že to chcete vnímat jinak, ale vaším ministrem je Boris Johnson,“ vzkázala ruská mluvčí Mayové.

Reklama

Doporučované