Hlavní obsah
Online

Británie se rozloučila s princem Philipem. Obřad skončil státní hymnou

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. v kapli svatého Jiří, kde probíhá pohřební obřad prince Philipa.

Reklama

aktualizováno •

Britská královská rodina a spolu s ní celá země se loučí s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Manžel královny Alžběty II. zemřel minulý pátek ve věku 99 let.

Článek

Co byste měli vědět

- Britskou státní hymnou dnes skončil pohřební obřad prince Philipa, manžela královny Alžběty II., který zemřel minulý pátek ve věku 99 let. Jeho rakev byla předtím spuštěna do královské krypty v kapli svatého Jiří na hradu Windsor po asi 50minutovém obřadu.

- Podle dlouhodobých plánů se mělo pohřbu královnina manžela původně zúčastnit asi 800 osob, vzhledem k šíření koronaviru byl však počet lidí v kapli značně omezen. Obřadu se zúčastnily mimo jiné všechny čtyři děti Philipa a Alžběty - jediná dcera princezna Anna, prvorozený syn a následník trůnu princ Charles a jeho bratři Andrew a Edward - a také osm vnoučat, včetně Charlesových synů, princů Williama a Harryho.

- Krátce před tím, než ke kapli svatého Jiří vyrazil smuteční průvod, se poprvé od Philipova úmrtí objevila na veřejnosti jeho 94letá manželka, královna Alžběta II. Ve státní limuzíně značky Bentley následovala společně s průvodem speciálně upravený vůz Land Rover, který vezl Philipovo tělo. Na sedačce pohřebního vozu ležely rukavice a čepice patřící vévodovi z Edinburghu.

  • Vyjádření soustrasti od britského premiéra

    Fotografii Borise Johnsona zveřejnil twitterový účet úřadu premiéra.

  • Na prince Philipa vzpomíná také Irsko

    Irská vlajka dnes na prezidentském paláci vlaje na půl žerdi, uvedl irský prezident.

  • Záběry z pohřebního obřadu na hradě Windsor

    Britskou státní hymnou dnes skončil pohřební obřad prince Philipa, manžela královny Alžběty II., který zemřel minulý pátek ve věku 99 let. Jeho rakev byla předtím spuštěna do královské krypty v kapli svatého Jiří na hradu Windsor asi po 50minutovém obřadu, při němž se vzpomínalo na Philipovu minulost v královském námořnictvu a sedm desetiletí služby Británii po boku královny. Obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny.

    Na hradě Windsor byl pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II.Video: AP

  • Královna Alžběta II. a členové královské rodiny opouštějí kapli

    Britskou státní hymnou skončil pohřební obřad prince Philipa, manžela královny Alžběty II. Jeho rakev byla předtím spuštěna do královské krypty.

  • Inspirovala nás jeho neochvějná loajalita, řekl při obřadu windsorský děkan

    „Inspirovala nás jeho neochvějná loajalita vůči královně, jeho služba státu a Společenství (Commonwealth), jeho odvaha, statečnost a víra. Naše životy byly obohaceny výzvami, které před nás postavil, podporou, kterou nám dal, jeho laskavostí, humorem a lidskostí,“ řekl na začátku obřadu windsorský děkan David Conner.

  • Královna Alžběta II. sedí na obřadu osamoceně

    Během obřadu musí být dodržována protipediemická opatření. Členové královské rodiny tak v kapli svatého Jiří sedí po skupinách a dodržují rozestupy.

  • Pouze čtyřčlenný sbor a roušky i pro členy královské rodiny

    Kvůli protipandemickým opatřením může sbor uvnitř kaple svatého Jiří mít pouze čtyři členy. Členové královské rodiny pak musí narozdíl od průvodu mít uvnitř kaple roušky.

  • Na hradu Windsor začal pohřební obřad prince Philipa

    Británie dnes držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Rakev s tělem manžela královny Alžběty II. je nyní v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, kde začíná pohřební obřad. Toho se vzhledem k pandemii účastní jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Tělo vévody z Edinburghu bude po konci ceremoniálu uloženo do královské hrobky.

  • Británie drží minutu ticha za nedávno zesnulého prince Philipa

    Minutu ticha drží celá země, zapojily se například i sportovní kluby.

  • Vojáci vzdávají čest princi Philipovi

  • Pohřební průvod s rakví prince Philipa se vydal na cestu

    Pohřební průvod s rakví zesnulého britského prince Philipa se dnes krátce před 15:00 místního času (16:00 SEČ) vydal od soukromé kaple na hradě Windsor na opačný konec hradního areálu ke kapli svatého Jiří, v jejíž kryptě bude po smutečním obřadu manžel královny Alžběty II. pochován.

    Ve 14:40 místního času (15:40 SELČ) byla Philipova rakev vynesena ze soukromé kaple a uložena na speciálně upravený vůz britské značky Land Rover, na jehož designu a technických úpravách se Philip osobně podílel. O pět minut později celé pohřební procesí vyrazilo na nedlouhou cestu ke svatojiřské kapli.

  • Rakev s vévodou z Edinburghu přenesena na speciální vůz

    Na rakvi je umístěna princova čepice, meč a standarta.

  • Členové královské rodiny dorazili ke kapli svatého Jiří

    Na místě už jsou podle Sky News například vévodkyně Kate a princ William.

  • Ceremoniál ovlivní protiepidemická opatření

    Smutečního obřadu v kapli svatého Jiří se kvůli epidemickým opatřením zúčastní jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Všichni budou mít roušky. Na pohřbu budou kromě královny Alžběty čtyři její děti a osm vnoučat; zúčastní se také tři Philipovi příbuzní z Německa. Do počtu hostů nebudou zahrnuti nosiči rakve a duchovní, poznamenal zpravodajský server BBC News.

    Veřejnost byla vyzvána, aby se kvůli koronavirové krizi neúčastnila žádných akcí spojených s pohřbem. Královská rodina rovněž požádala občany, aby místo pokládání kytic na památku vévody raději zvážili dary na charitu. Pro veřejnost je také k dispozici on-line kondolenční kniha, kde mohou lidé vzdát zesnulému princi hold.

  • Tělo zesnulého prince Philipa poveze speciálně upravený vůz

    Zesnulého vévodu z Edinburghu na jeho poslední cestě poveze speciálně upravený vůz britské značky Land Rover, na jehož designu a technických úpravách se Philip osobně podílel. Rakev bude provázet vojenská kapela z jednotky, u které sloužil také princ Philip, dlouholetý hrdý důstojník britského námořnictva. Pohřeb bude ceremoniální a nikoli státní, a proto se uskuteční bez účasti veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy