Hlavní obsah

Británie simulovala dopravní zácpu v případě brexitu bez dohody, podle řidičů to byla ztráta času

Britové uměle vytvořili dopravní zácpu. Snažili se tak simulovat dopravní situaci v případě brexitu bez dohody.Video: Reuters

 

Reklama

Británie se snažila simulovat dopravní situaci, která by nastala v případě brexitu bez dohody s Evropskou unií. Ke zkoušce došlo na opuštěném letišti Ramsgate směrem k nejvíce frekventovanému evropskému přístavu Dover. Krok ministerstva dopravy se však setkal s tvrdou kritikou. Simulace prý zdaleka neodpovídala realitě.

Článek

Británie dnes chtěla otestovat krizový scénář, který by mohl v zemi vytvořit brexit bez dohody s Evropskou unií. V simulaci možných problémů v obchodní bráně mezi Británií a kontinentální Evropou se do přístavu v Doveru ráno z opuštěného letiště u nedalekého Ramsgate vydalo 89 kamionů ve snaze zjistit dopady na silniční provoz. Podle zpravodajského serveru BBC se přepravci obávají, že případné hraniční kontroly způsobí kolony dlouhé desítky kilometrů.

Britské ministerstvo dopravy test zorganizovalo společně se sdruženími dopravců Road Haulage Association (RHA) a Freight Transport Association. Sdružení RHA cvičení okomentovalo jako zavádějící, jelikož obnovení celních kontrol by mělo mnohem horší dopady na dopravní stav, než ukázala simulovaná situace. Kritici počin označili za ztrátu času.

V případě velkých prostojů plánuje vláda v Doveru po vystoupení Británie z EU použít bývalé letiště u Ramsgate jako parkoviště pro kamiony, kterých by tam údajně stálo několik tisíc. To se však nelíbí řidičům kamionů, kteří by tak byli nuceni najet dalších 64 kilometrů dvakrát až třikrát týdně navíc, což by znamenalo i vyšší náklady za palivo.

U některých novinářů vyvolala simulace dopravní zácpy na jihovýchodě Anglie rozpačité reakce. „Za deset let v redakci Independentu mě doslova učil jezdit na kole trenér olympijských cyklistů, zapsal jsem svého psa do Crufts (mezinárodní psí přehlídky), trénoval jsem jako podavač míčků na Wimbledonu. Nikdy jsem ale nedostal ani zdaleka tak stupidní úkol, jako je tohle,“ napsal na Twitter politický komentátor Tom Peck, který dnešní dopravní zkoušce přihlížel. Sami řidiči, kteří se testu účastnili, ho popsali jako ztrátu času.

O samotném brexitu bude hlasovat britský parlament příští úterý 15. ledna. S odvoláním na nejmenované zdroje tak uvedl britský server BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované