Hlavní obsah

Vyhladovět vládu po americkém vzoru. Nový rafinovaný plán skupiny britských poslanců, jak odvrátit divoký brexit

Foto: Shutterstock.com

Skupina britských poslanců chce zabránit divokému brexitu.

Reklama

Skupina vlivných londýnských zákonodárců chce přílepkem k zákonu odejmout ministerstvu financí pravomoci, jak v případě chaotického brexitu nakládat se státními penězi. Po vzoru Donalda Trumpa a jeho zámořské taktiky tak chtějí zvýšit tlak na ostatní poslance, aby v polovině ledna schválili brexitovou dohodu vyjednanou premiérkou Mayovou.

Článek

Pod opovážlivým plánem, o němž jako první na svém webu informoval deník The Times, jsou podepsaná známá jména ostrovní politiky, jako labouristka Yvette Cooperová nebo Nicky Morganová se Sarah Wollastonovou z Konzervativní strany. Podstatou je schválení dodatku k finančnímu zákonu, který definuje rozpočtové pravomoci ministerstva financí v případě „no deal brexitu“, tedy chaotického odchodu Spojeného království z EU bez dohody. Poslanci chtějí svým dodatkem tyto pravomoci „osekat“, aby vláda nemohla se státními penězi nakládat. Pro uvolnění této pojistky by parlament musel variantu „no deal“ výslovně podpořit nebo by vláda Theresy Mayové musela požádat o odklad data, kdy má Británie unijní řady opustit. Dnem D přitom zůstává 29. březen letošního roku.

Podle Timesů jde o jeden z vícero pokusů, jak zvýšit tlak na ministerskou předsedkyni, aby se zabránilo chaotickému brexitu za každou cenu. Má se za to, že by neorganizovaný odchod z EU přinesl Británii ekonomický armagedon, včetně možného kolapsu dopravního spojení s evropským kontinentem a mohutné potíže v zásobování. Skupina prounijních členů vlády na Theresu Mayovou tlačí, aby variantu „no deal“ veřejně vyloučila. Sama premiérka v rozhovoru pro BBC přiznala, že pokud Dolní sněmovna brexitovou dohodu odmítne, ocitne se Spojené království na „neprobádaném teritoriu“.

Foto: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová, která před Vánocemi ustála vnitrostranický pokus o své sesazení, doufá, že nakonec poslance pro svůj plán získá. Věří v pomoc některých unijních lídrů, s nimiž přes Vánoce jednala. V příštích dnech by se Britům mohlo dostat dalších záruk (spíš ústních než písemně zakotvených), že tzv. Irská pojistka týkající se statusu hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou bude pouze dočasná, pokud by vůbec vstoupila v platnost. V právní dobrozdání podobného znění doufá londýnská vláda i ze strany Soudního dvora Evropské unie. Theresa Mayová si chce zákonodárce získat i příslibem mnohem větších pravomocí britskému parlamentu v další fázi vyjednávání mezi Spojeným království a EU.

Reklama

Doporučované