Hlavní obsah

Znepokojení v Británii. Mutace zmutovala. Země spouští masivní testování

Foto: Profimedia.cz

„Door-to-door“ testování v londýnském Hanwellu kvůli výskytu jihoafrické varianty covidu-19.

Reklama

Znepokojivé zjištění. U takzvané britské varianty covidu-19, která se ve Spojeném království objevila loni na konci roku, objevili britští vědci genetické změny. Totožné v sobě mají i varianty z Brazílie a Jihoafrické republiky.

Článek

Anglický úřad veřejného zdraví nově zjistil u britské varianty nového koronaviru, jež má název B.1.1.7., přítomnost mutace E484K. Ta se objevuje na takzvaném S-proteinu viru a byla dříve objevena ve variantách viru z Brazílie a Jihoafrické republiky.

Britská veřejnoprávní BBC uvedla, že tuto mutaci v britské variantě vědci objevili u jedenácti z více než 214 tisíc vzorků, které testovali. Virolog Julian Tang z Univerzity v Leicesteru to označil za znepokojivý vývoj, leč „ne zcela neočekávaný“.

Tang uvedl, že je důležité následovat koronavirová nařízení a snížit počet nově nakažených, čímž se sníží i možnost dalších mutací. „Nejenže se jinak bude virus dál šířit, bude se moci i dál vyvíjet,“ varoval podle BBC Tang. Šíření nákazy by podle něj umožnilo mísení různých variant dohromady.

Co je „britská varianta“ covidu-19?

Jedná se o variantu, která se poprvé objevila v anglickém Kentu. Podle dostupných informací je nakažlivější než původní verze nového koronaviru, šíří se tedy snadněji. Na konci ledna o ní britský premiér Boris Johnson také prohlásil, že má i vyšší smrtnost. Poprvé se objevila před Vánoci v prosinci 2020.

V Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirus prokázal u více než 3,8 milionu lidí. Po nákaze zemřelo přes 106.000 osob.

Jak to bude s vakcínami?

Mutace E484K způsobuje podle britského deníku The Independent to, že je virus hůře rozpoznatelný pro imunitní systém lidského těla a též i odolnější vůči v současnosti dostupným vakcínám proti covidu-19, které byly vyvinuty pro boj s dřívějšími variantami nového koronaviru.

Právě otázka vakcín a jejich budoucnost v případě rozšíření dalších variant je nyní klíčová. Například americká biotechnologická firma Moderna uvedla, že její očkovací látka je podle prvních výsledků účinná i proti novým variantám s mutací E484K. Reakce imunitního systému však nemusí být tak silná či dlouhodobá, píše BBC.

Na schválení nyní čekají dvě nové vakcíny od firem Novavax a Janssen, které taktéž fungují podle britského veřejnoprávního média dobře proti novým variantám covidu-19. A experti tvrdí, že v nejhorším případě je možné i nyní dostupné očkovací látky navrhnout v rámci několika týdnů či měsíců tak, aby si s variantami uměly lépe poradit. Dobrou zprávou navíc podle odborníků je, že varianty mutují stejným způsobem.

Masivní testování kvůli výskytu jihoafrické varianty

Mutaci E484K v sobě má i jihoafrická varianta, jejíž výskyt se britské úřady nyní rozhodly zmapovat. V úterý ráno zahájily podle The Independent masivní plošné testování v oblastech, kde se tato vysoce nakažlivá varianta z Jihoafrické republiky objevila. Otestovat Britové chtějí 80 tisíc lidí stylem „door-to-door“. Zdravotníci tedy sbírají vzorky od místních v jednotlivých oblastech – rozdávají jim domácí sady na testování a k dispozici jim jsou i provizorní testovací střediska.

Jedná se o ryze bleskovou akci. Britská vláda své úmysly oznámila v pondělí poté, co se jihoafrická varianta objevila u jedenácti lidí z různých regionů – nakažení nepřicestovali z Jihoafrické republiky a neměli ani vazby na někoho, kdo by tuto zemi navštívil. Celkem už podle agentury Reuters Britové otestovali na jihoafrickou variantu pozitivně 105 lidí, kromě oněch jedenácti si však většina variantu z JAR přivezla z cest či od někoho, kdo cestoval.

Podle agentury Reuters je cílem testovací kampaně zpřetrhat komunitní šíření jihoafrické varianty tím, že nakažení půjdou do karantény. Testovat se začalo ve třech oblastech v Londýně, ve dvou regionech na jihovýchodě Anglie a v jednom v jejím středu, na východě a na severozápadě.

Reklama

Doporučované