Hlavní obsah

Britská libra prudce klesla. Stalo se tak po rezignaci dvou klíčových ministrů

Britská libra ve čtvrtek klesla o 1,8 procenta.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

aktualizováno •

Britská libra ve čtvrtek prudce klesla. Stalo se tak poté, co dva klíčoví britští ministři rezignovali na jejich funkci. Tím se samotný brexit dostal do hluboké nejistoty.

Článek

Ministr pro brexit Dominic Raab ve čtvrtek uvedl, že „podmínky navržené pro dohodu s čistým svědomím nemůže podpořit”. Je to již druhý ministr pro brexit, který tento rok odstoupil.

Britská ministryně práce a důchodu Esther McVeyová odstoupila asi hodinu po ministru Raabovi. Situaci komentovala slovy: „Návrh dohody zdaleka nesplňuje výsledky vyplývající z referenda z roku 2016.”

Libra poklesla proti dolaru o 1,8 procenta na hodnotu nižší než 1,28 dolaru po odstoupení ministrů. Akcie v britských bankách prudce klesly. Lloyds (LYG) a Barclays (BCS) klesly zhruba o 5 rpocent a Royal Bank of Scotland klesla téměř o 9 procent.

Babiš lobbuje u Mayové: Co nastane pro české občany po brexitu?

Glosa: Brexit dovedl Británii na rozcestí, odkud všechny cesty vedou do pekla

Předsedkyně vlády Theresa Mayová ve středu varovala, že jedna z možných alternativ je odchod z Evropské unie bez dohody o brexitu. Investoři se nejvíce obávají scénáře, ve kterém Británie opustí Evropskou unii, aniž by vyjednala řádný odchod. To by znamenalo nové obchodní bariéry, narušení zásobovacích řetězců pro potraviny, léky a průmyslové výrobky v širší ekonomice.

Mezinárodní měnový fond ve středu ve zprávě uvedl, že takto nedořešený odchod z Evropské unie „by vedl k rozsáhlému přerušení výroby a služeb”. MMF také uvedl, že „vystoupení z Unie bez dohody o brexitu by mělo zásadní dopady pro trh obecně”.

V dlouhodobém horizontu, uvedl fond, by se ekonomika Spojeného království podle scénáře „žádné dohody” o 5 až 8 % zhoršila, než kdyby země zůstala v Evropské unii.

Reklama

Doporučované