Hlavní obsah

Britské královně je dnes 92 let. Své narozeniny veřejně oslaví až v červnu

Královna Alžběta II. slaví narozeniny.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Britská královna Alžběta II. slaví narozeniny. Je jí 92 let. V čele Spojeného království a dalších 15 zemí stojí už 66 let. Svůj skutečný narozeninový den oslaví v soukromí, zatímco oficiální oslava královniných narozenin proběhne až v červnu.

Článek

Přestože dnes v poledne vojáci na několika místech v Londýně a Windsoru vypálí oslavné salvy, na pravou oslavu 92. narozenin britské královny Alžběty II., nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách, přijde řada až 9. června.

Proč slaví Alžběta II. své narozeniny nadvakrát? Jde o tradici sahající až do poloviny 18. století, kdy vládl Jiří II. Ten byl narozen v listopadu, v měsíci, který zpravidla bývá chladný a deštivý. Rozhodl se proto oficiální oslavy přesunout na klimaticky příznivější červen. Oslavu narozenin navíc spojil s rozsáhlou vojenskou přehlídkou. Tradice dvojích narozenin, skutečných a oficiálních, se drží dodnes.

V červnu Londýn ožije mohutnou akcí. Město zaplní přibližně 1400 vojáků, 200 koní a 400 muzikantů. Královská rodina, včetně čerstvě oddaného páru, se těchto oslav, tradičně nazývaných „Trooping the Colour“, zúčastní.

Reklama

Doporučované