Hlavní obsah

Britský ministr pro brexit nazval Českou republiku Československem. Na internetu je terčem vtipů

Britský ministr zaměnil Českou republiku s ČeskoslovenskemVideo: AP

 

Reklama

Na chybu britského ministra pro brexit v chybném označení České republiky pohotově reagovali lidé na sociálních sítích.

Článek

Britský ministr pro brexit David Davis by podle některých uživatelů Twitteru potřeboval lekci dějepisu. Před poslaneckým výborem pro rozluku s EU nazval Českou republiku Československem. „Ještě že nemá nic společného s evropskou politikou nebo čímkoli důležitým,“ komentoval ironicky Davisovo přeřeknutí uživatel Andrew Collins.

Zkrat podle webu zpravodajské televize Euronews přišel, když Davis odpovídal poslancům na otázku, co by se stalo, kdyby se uzavření dohody s Evropskou unií v rámci brexitu odkládalo do poslední chvíle.

Muž, který hraje za Británii hlavní roli při vyjednávání podmínek vystoupení z Unie, odpověděl, že by to jeho zemi dostalo do silné pozice, protože britští diplomaté vědí, co jednotlivé členské státy od dohody očekávají. Pak dodal: „Německo, Rakousko, Holandsko ani Československo nemají v tuto chvíli vládu, takže to (vyjednávání) není jejich priorita.“

Uživatelé sociální sítě Twitter okamžitě přispěchali s reakcemi, aby Davisovi připomněli, že Československo už přes 20 let neexistuje. Někteří ironicky doufají, že se Davis těší na spolupráci s federální republikou Jugoslávie. Jiní marně hledají Československo na mapě a žádají ministra o pomoc.

Další Davisův omyl propírali ještě důkladněji. „Zatímco David Davis se vyjadřuje k politickým otázkám Československa, těší mě, že mohu oznámit, že Liam Fox (britský ministr obchodu) odjel k vyjednáváním do Rhodesie,“ napsal uživatel parodující premiérku Theresu Mayovou pod přezdívkou TheresaOnPolitics v odkaze na název britské kolonie na území dnešního Zimbabwe, který se používal v letech 1923 až 1980.

Reklama

Doporučované