Hlavní obsah

Britský princ George slaví 6. narozeniny, svět obletěly jeho nové fotografie

Foto: ČTK

Princ George slaví šesté narozeniny.

Reklama

Princ George Alexander Louis v pondělí oslavil šest let. Třetí v linii nástupnictví na britský trůn a syn prince Williama a Kate, vévodkyně z Cambridge, je na pozornost médií zvyklý již takřka od narození – rodiče ho veřejnosti ukázali už den po porodu.

Článek

Novorození členové královské rodiny jsou odmalička vystaveni pozornosti veřejnosti a médií. Několik hodin po porodu předstoupila s potomkem před novináře už princezna Diana, když se jí v roce 1984 narodil princ Harry. Stejně postupovala Kate u narození všech svých tří dětí – vedle prince George i s princeznou Charlotte a princem Louisem.

Naopak nepokračovat v této tradici se letos rozhodla vévodkyně ze Sussexu a manželka prince Harryho, Meghan Markleová. Té se první syn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, narodil šestého května, na veřejnost se však v ten den dostala pouze informace o pohlaví dítěte. Plné jméno prvorozeného syna královský pár zveřejnil dva dny po porodu a až poté se objevily první oficiální fotografie.

Britská královská rodina se však obecně spíše přizpůsobila době a pravidelně poskytuje médiím snímky svých potomků výměnou za dodržení soukromí. Princ William před pár lety uzavřel s médii dohodu, že děti nebudou nikde fotit, a královští rodiče jim za to na oplátku jednou za čas poskytnou oficiální záběry dětí. K tomuto kroku se rodina uchýlila po aféře se snímky polonahé vévodkyně z Cambridge, které v roce 2012 pořídil bulvární fotograf na dovolené královského páru v Provenci.

Skandál tehdy celou královskou rodinu velmi pobouřil a pár na francouzský časopis Closer podal žalobu. Periodikum nakonec mělo podle výroku soudu z roku 2017 zaplatit pokutu a každý z manželů získal odškodné ve výši v přepočtu 1,35 milionu korun. Trestu se dočkali i údajní autoři snímků, fotografové Cyril Moreau a Dominique Jacovides, kteří jednotlivě zaplatili pokutu 130 tisíc korun.

Novináři francouzského časopisu Closer se loni v červnu proti rozhodnutí soudu odvolali. Podle nich je výše odškodnění až příliš vysoká a královský pár musí s pozorností médií počítat. Zároveň se bránili zveřejněnými vyzývavými snímky Meghan Markleové, která se sňatkem s princem Harrym stala rovněž členkou královské rodiny.

Podíl na rozhodnutí syna princezny Diany Williama k uzavření dohody s médii měla nepochybně i její tragická smrt při havárii v Paříži v roce 1997, kdy se ji v jejím automobilu snažili dohnat bulvární fotografové. Sám William podobnou, avšak neformální dohodu s médii uzavřel v době svých vysokoškolských studií, což tehdy údajně vcelku fungovalo.

S dobou jde i samotná britská královna Alžběta II., která s veřejností komunikuje prostřednictvím oficiálního facebookového účtu i přes Instagram. „Co kdysi nevyřešila ani několikatýdenní cesta krále či královny, vyřeší dnes jeden status na sociální síti,” říká šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. Královna kvůli tomu dokonce v květnu letošního roku sháněla správce sociálních sítí, který by na platformy pravidelně přidával příspěvky.

Královská rodina v komunikaci s veřejností opouští staré zvyky a přizpůsobuje se digitální době.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

George Alexander Louis se narodil 22. července 2013 a rodiče ho veřejnosti ukázali už den po jeho narození. O dva roky později do rodiny přibyla holčička Charlotte a loni další chlapec Louis. George je v pořadí následnictví trůnu třetí po svém dědovi, princi Charlesovi a po otci, princi Williamovi. Jako školou povinný má za sebou již rok, a to v přípravné škole v Battersea na jihozápadě Londýna, kde bude v září pokračovat.

Reklama

Doporučované