Hlavní obsah

Britští hudebníci po brexitu v EU ztratili práci. Pak přišla pandemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Více než dvě třetiny hudebníků uvádí prudký pokles zájmu o lístky na koncerty. Krize přišla ještě před pandemií koronaviru. Problematické je získávání víz a náklady spojené s brexitem.

Článek

Britští hudebníci vyjádřili starosti o svou budoucnost po brexitu. Evropská turné se ruší, zájem o lístky klesá. Obávají se, že jejich obor nemusí přežít přísná migrační opatření a nově obtížné cestování po Evropské unii.

Krize se týká všech hudebních žánrů: od klasických orchestrů po rockové kapely. Na 71 procent hudebníků uvádí, že zájem o vstupenky významně klesl. To se prý stalo ještě před začátkem pandemie koronaviru.

Některé akce se tak staly „jen pro členy EU“, píše britský The Independent. Poté, co Velká Británie v lednu opustí Evropskou unii, vejdou v platnost nová pravidla pro cestování, která budou značně komplikovat získávání víz. Náklady na cestování se tak zvýší.

„Z britských občanů se stali občané třetí kategorie. To je umístilo na nejspodnější příčku žebříčku přitažlivosti pro potenciální zaměstnavatele. Je to tragédie jak pro kariéry, tak pro živobytí,“ řekl jeden umělec v průzkumu, který publikovala britská asociace hudebníků (Incorporated Society od Musicians, ISM).

„Úbytek rezervací vstupenek ze strany členských zemí EU je největší od roku 2016,“ uvedl jiný muzikant. „V současnosti nemám ani jednu rezervaci,“ dodal.

„Bojíme se, že brexit bude znamenat mnohem vyšší poplatky a náklady. Buď se nám vystoupení nebudou vyplácet a nebo je budeme muset tak moc zdražit, že si pořadatelé koncertů vyberou jinou než britskou kapelu,“ řekl v průzkumu třetí hudebník.

Tyto odpovědi jsou prvními důkazy o předpokládané ceně za ostrá opatření. Ty oznámila ministryně vnitra Priti Patelová. Jedná se o rozsáhlý, složitý a drahý systém, který nahradí neomezené cestování po Evropské unii.

Asociace hudebníků (ISM) požádala britskou vládu o krok zpět alespoň po dobu, co se bude svět vyrovnávat s následky pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované