Hlavní obsah
Online

Britští poslanci zamítli všechny návrhy o podobě brexitu

O brexitu a pondělním jednání Dolní sněmovny s šéfkomentátorem Seznamu Jiřím Hoškem.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

aktualizováno •

Po sérii negativních stanovisek z minulého týdne se dnes britští poslanci opět zkoušeli najít shodu na některé z variant odchodu Británie z Evropské unie – znovu bez úspěchu.

Článek

Britská Dolní sněmovna v pondělí zamítla všechny čtyři navrhované poslanecké varianty dalšího postupu v krizi kolem brexitu. Většinu hlasů nezískaly návrhy na uzavření celní unie s EU, setrvání na jednotném trhu, referendum o brexitové dohodě ani zrušení brexitu v případě neschválení dohody.

Nejblíže měl ke schválení návrh, předložený konzervativním poslancem Kenem Clarkem. Ten požadoval, aby britská vláda vyjednala trvalou celní unii s Evropskou unií. Zamítnut byl rozdílem pohých tří hlasů.

Vláda v reakci uvedla, že bude nadále usilovat o schválení dohody vyjednané s EU premiérkou Theresou Mayovou. Její kabinet v úterý čeká perný den. Podle serveru BBC má naplánované dvou a tříhodninové jednání.

Mayová je stále pod rostoucím tlakem poslanců své strany, jejichž část ji vyzývá k odstoupení. Lídr labouristů Jeremy Corbyn dal zároveň najevo, že hodlá v nejbližších dnech vyvolat hlasování o nedůvěře premiérce.

Původně měla Británie odejít z evropského bloku již minulý týden v pátek. Do 12. dubna musí Británie Bruselu sdělit svůj další postup ve snaze o spořádaný odchod z EU. Pokud tak neučiní nebo unijní země neschválí další odklad, dojde o půlnoci tohoto dne na neřízený brexit.

  • Klíčové body dnešního dění v britské Dolní sněmovně

    – Poslanci odmítli všechny čtyři indikativní návrhy na alternativní postupy k brexitové dohodě.

    – Hlasovalo se o referendu potvrzujícím ratifikaci potenciálně parlamentem schválené dohody, setrvání Spojeného království v Evropské celní unii, svrchovanosti parlamentu v rozhodování mezi odkladem brexitu, jeho zrušením a odchodu bez dohody a o vytvoření společného obchodu s EU.

    – Návrh na setrvání v celní unii byl odmítnut rozdílem pouhých tří hlasů.

    – Nick Boles, whip a poslanec Konzervativní strany, který navrhl setrvání v celní správě, rezignoval na svůj post a odešel ze strany.

    – Výsledky hlasování nejsou právně závazné, i kdyby byl jeden z návrhů odhlasován, Mayová s vládou by nebyla ze zákona nutně povinna jednat dle vůle Dolní sněmovny.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • „Můžeme prostě odhlasovat dohodu?

    Ministr zdravotnictví Matt Hancock zvolal na Twitteru po podpoře brexitové dohody.

    „Můžeme prostě teď, prosím, všichni hlasovat pro dohodu a dokončit brexit?“

  • Labouristé a konzervativci stáli proti sobě ve všech hlasováních

    Ve všech hlasováních rozhodly hlasy labouristů a konzervativců. Poslanci opoziční a vládní strany tvořily jasnou většinu hlasů pro, resp. proti.

    Návrh o referendu: Pro 280 (203 labouristů) – proti 292 (253 konzervativců)

    Návrh o celní unii: Pro 273 (230 labouristů) – proti 276 (236 konzervativců)

    Návrh o společném trhu: Pro 261 (185 labouristů) – proti 282 (228 konzervativců)

    Návrh o svrchovanosti parlamentu: Pro 191 (121 labouristů) – proti 292 (260 konzervativců)

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • „Nicku, neodcházej“

    Při odchodu Nicka Bolese ze sálu byl slyšet hlas jednoho z konzervativních poslanců, jak říká: „Ale no tak, Nicku, neodcházej.“

  • Boles rezignoval na pozici whipa Konzervativní strany a odešel z ní

    Nick Boles, konzervativní poslanec, který předložil návrh na společný trh s EU, s emocionálním projevem rezignoval na pozici whipa (dohlížejícího na hlasování poslanců) Konzervativní strany.

    „Udělal jsem všechno pro to, abych našel v brexitu kompromis. Selhal jsem. Moje strana nechce hledat kompromisy. S politováním oznamuji, že již nemohu tuto stranu reprezentovat,“ řekl Boles a odešel ze zasedacího sálu. Od některých přítomných poslanců sklidil potlesk.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • Corbyn: Pokud má tři pokusy Mayová, sněmovna by měla také

    Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn shledal to, že poslanci neschválili žádný indikativní návrh, zklamáním. Připomněl, že Mayová byla se svou podle Corbyna nepřijatelnou dohodou odmítnuta obrovským rozdílem, mnohem menším, než jakým byla dnes odmítnuta možnost setrvání v Evropské celní unii. Proto by podle něj měla tato možnost být ješta zvážena, zvlášť, když o dohodě se hlasovalo už třikrát.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • Celní unie zamítnuta rozdílem tří hlasů, svrchovanost parlamentu odmítnuta o více než 100

    Výsledky hlasování:

    Návrh na setrvání v Evropské celní unii – pro 273, proti 276. Zamítnuto rozdílem tří hlasů.

    Návrh na společný trh s EU – pro 261, proti 282. Zamítnuto rozdílem 21 hlasů.

    Návrh na referendum o brexitové dohodě – pro 280, proti 292. Zamítnuto rozdílem 12 hlasů.

    Návrh o svrchovanosti parlamentu – pro 191, proti 292. Zamítnuto rozdílem 101 hlasů.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • Všechny návrhy zamítnuty

    Poslanci zamítli všechny indikativní návrhy alternativních řešení brexitu.

    Foto: Parliamentlive.tv.

  • Výsledky zřejmě za 10 minut

    Korespondent kanálu ITV News Paul Brand píše, že se v Dolní sněmovně rozezněl zvon – výsledky hlasování by tak měly být uveřejněny do deseti minut.

  • Celní unie nabírá na podpoře u konzervativců

    Luke Graham zveřejnil na Twitteru svou volbu. Není zdaleka prvním konzervativním poslancem, který dnes vyjádřil podporu variantě setrvání v Evropské celní unii.

  • Poslanci zveřejňují hlasovací lístky

    Někteří z poslanců na sociálních sítích zveřejňují, jak hlasují. Poslankyně liberálních demokratů Layla Moranová podpořila referendum o dohodě a svrchovanost parlamentu.

  • Protestující na parlament promítají nápis „Nechte rozhodnout lid“

    Protestující patrně z iniciativy People's Vote nyní na Westminsterský palác promítají nápis, který praví: „Ať už rozhodnou cokoli, předložte rozhodnutí před lid.”

  • Výsledky až o půl dvanácté

    Dolní sněmovna na Twitteru oznámila, že oznámení výsledků hlasování se opozdí. Čekání se tak protáhne přibližně do půl dvanácté.

  • O čem poslanci hlasují?

    Zákonodárci hlasují o čtyřech indikativních návrzích:

    1) Referendum, ve kterém veřejnost svolí či nesvolí k ratifikaci parlamentem schválené brexitové dohody

    2) Setrvání v Evropské celní unii

    3) Společný obchod s EU

    4) Převzetí kontroly parlamentem nad odkladem brexitu, jeho zrušení nebo opuštění unie bez dohody

    Výsledky hlasování nejsou pro premiérku Mayovou a vládu právně závazné. Ze zákona tak předsedkyně vlády není povinna nutně postupovat dle vůle parlamentu.

    Foto: Parliamentlive.tv

  • Výsledky jsou očekávány ve 23:00

  • Hlasování probíhá jinak než obyvkle

    Poslanci dnes hlasují písemně, k vidění tedy nebude tradiční krátká hlasovací procedura probíhající v zasedacím sále Dolní sněmovny.

  • Hlasování začalo

    Poslanci nyní hlasují o čtyřech indikativních návrzích alternativ k brexitové dohodě.

  • DUP se zdrží všech čtyř hlasování

    Politický editor The Times Sam Coates na Twitteru informuje, že všech 10 poslanců severoirské Demokratické unionistické strany se zdrží všech čtyř dnešních hlasování.

  • Starmer chce, aby labouristé pomohli opustit mrtvý bod

    Stínový ministr pro brexit labourista Keir Starmer apeloval na spolustranické poslance, aby halsovali nejen pro řešení, které jim Labour party doporučila, ale pro jakákoli, která pomohou k opuštění patové situace kolem brexitu.

    Foto: Parliamentlive.tv

  • Verhofstadt apeluje na poslance, aby podpořili indikativní návrhy

    Europoslanec a brexitový vyjednavač Evropské unie Guy Verhofstadt na Twitteru vyzývá britské poslance, aby projednou hlasovali jednotně pro přijetí všech alternativních návrhů proti dohodě Mayové. Brexit popisuje jako ne špatný aprílový vtípek, ale tragickou realitu.

Reklama

Hlavní zprávy