Hlavní obsah

Brněnská firma AtomTrace vstoupila na pražskou burzu. Od investorů získala 8,5 milionu korun

AtomTrace slaví vstup na trh Start.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pátou firmou na novém trhu Start pražské burzy se stal výrobce laserových měřících přístrojů AtomTrace.

Článek

AtomTrace uspokojil během úpisu 22 objednávek, což znamenalo 170 tisíc kusů prodaných akcií naceněných po padesáti korunách. Celkově tak brněnská společnost od investorů získala 8,5 milionu korun. Prodané akcie představují přibližně sedmiprocentní podíl ve společnosti, kterou tak burza nacenila na přibližně 121 milionů korun, tedy na přibližně 16násobek EBITDA.

Jak cena, tak upsaný objem byly na spodní hranici nabídky. Vedení firmy bylo přesto s úpisem spokojeno. „Výsledek je pro nás parádní. Krom toho, že jsme získali 8,5 milionu korun, tak jsme dostali i nabídky za nejvyšší ceny z rozptylu, což je také dobrý signál,“ okomentoval první den na burze spoluzakladatel firmy Jan Proček.

Z větší části podle něj použije AtomTrace získané peníze na rozvoj obchodu.

Podle informací z burzy firma registrovala i několik poptávek, které se nepodařilo zrealizovat. Je tedy možné, že při lednovém obchodovacím dni nabídne k úpisu další část akcií.

Firma původně nabídla až 500 tisíc akcí, které představovaly 20procentní podíl ve společnosti. Nacenění před vlastní aukcí bylo 50 až 70 korun za jednu akcii. Cenné papíry se dražily v lotech po dvou tisících kusů, spodní cena za jeden takový lot tedy byla 100 tisíc korun.

Hlavním produktem AtomTrace jsou přístroje využívající metodu spektroskopie laserem buzeného plazmatu, která umožňuje pomocí vystřelených laserových paprsků provádět online prvkovou analýzu materiálů.

Společnost o sedmnácti zaměstnancích vznikla v roce 2014 a sídlí v prostorách brněnského Vysokého učení technického.

Loni měla firma tržby 17,6 milionu korun a provozní zisk EBITDA ve výši 7,7 milionu korun. Šedesátiprocentním akcionářem je v současnosti spoluzakladatel Photon Energy Georg Hotar, zbylé akcie jsou rozděleny mezi 11 členů výzkumného týmu.

Trh Start je méně regulovaný než hlavní trh pražské burzy, neobchoduje se na něm denně, ale pouze jednou za několik měsíců (od příštího roku jednou za měsíc). Naopak na investory klade trh Start větší nároky, vyšší než u běžného investování.

Reklama

Doporučované