Hlavní obsah

Brněnská hvězdárna má po nafukovacím Měsíci také zeměkouli

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Po obřím modelu Měsíce si brněnské planetárium nechalo vyrobit ještě větší nafukovací zeměkouli. Takzvanou terralónu plánuje v týdnu od 6. do 12. července instalovat na Kraví hoře.

Článek

Hotová už je delší dobu, ale vedení Hvězdárny a planetária Brno čekalo jednak na pěkné počasí, jednak na uvolnění opatření proti koronaviru. Terralóna spolu s lunalónem totiž nejspíš přiláká na Kraví horu davy lidí.

Terralónu o průměru deset metrů zhotovila firma, která vyrábí nafukovací reklamu. Celkové náklady činily 200.000 korun, řekl ČTK ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Podobu modelu s fotorealistickým povrchem navrhl tým Visualove. Speciální plátno včetně žebrování má plochu 490 metrů čtverečních, k sešití byly potřeba dva kilometry nití. Velikost modelu je srovnatelná s rodinným domem, váží ale jen 150 kilogramů. Disponuje vnitřním osvětlením.

Nafouknutí trvá zhruba hodinu. Model je nejvíc ohrožený právě během nafukování, jelikož se za silných poryvů větru chová jako obří plachta. Jakmile ale nabude kulovitého tvaru, obstojí i v silné bouřce.

Povrch terralóny tvoří záběry Země z vesmíru v rozlišení jeden kilometr na jeden obrazový bod. Sněhová pokrývka na Sibiři nebo Aljašce naznačuje, že záběry vznikly v podzimních měsících. Na jižní polokouli je zřetelných několik systémů bílých mraků, takzvaných cyklon.

Terralóna nemá severní pól nahoře, je pootočena v úhlu 23 a půl stupně, tedy podobně jako planeta Země, jejíž rotační osa svírá s rovinou oběhu stejný úhel. Díky tomu se během roku mění denní osvit a střídají roční doby.

Reklama

Doporučované