Hlavní obsah

Brněnská „polní“ nemocnice čeká na lůžka, hotová bude na začátku listopadu

Foto: FN Brno

Snímek z budování záložní nemocnice v Brně, kde bude přes 300 lůžek pro pacienty s nemocí covid-19.

Reklama

V budované záložní nemocnici na brněnském výstavišti jsou už nainstalované kóje. V příštích dnech přibudou postele. V případě potřeby bude schopná přijmout první pacienty devátého listopadu.

Článek

Uvedla to Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, která bude mít na starosti provoz nemocnice. V pavilonu G2 bude přes 300 lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by měla být nachystaná k pondělí 9. listopadu. Začít fungovat začne pouze tehdy, pokud bude v nemocnicích nedostatek lůžek.

Výstavba záložní nemocnice jde podle plánu, uvedli mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek i Vaňková. „Dokonce to vypadá, že předání prostor Fakultní nemocnici Brno stihneme dřív než v neděli,“ uvedla Vaňková.

Podle Bílka veletrhy zjišťovaly například posílení elektrických okruhů a podobně. V místě už jsou postavené paravany. Od pondělí by měla Fakultní nemocnice Brno navážet zdravotnický materiál. Mírné komplikace nastaly u postelí, které původně zakoupilo město Brno.

Foto: FN Brno

Záložní nemocnice vzniká na brněnském Výstavišti.

„Neměly ale bočnice a pacienti by mohli spadnout. Postele také musí být omyvatelné. Proto jsme se poptali ve fondu státních rezerv, který nám tyto (vyhovující) postele poskytl. V pavilonu budou v rámci několika dnů,“ uvedla Plachá. Podle ní nemocnice zajišťuje i další věci jako například domluvu s pojišťovnami, IT systémy, ale také stravu a podobně.

Záložní nemocnice by měla začít fungovat pouze v případě, že nebude dostatek volných lůžek v nemocnicích v kraji. Nemocnice zatím mají volná lůžka pro pacienty s nemocí covid-19, potýkají se ale s nedostatkem personálu. Část pracovníků je v karanténě kvůli nemoci covid-19, jiní jsou doma s dětmi kvůli zavřeným školám. Fakultní nemocnice Brno poskytne pro záložní nemocnici svůj speciální Emergency Medical Team, který pomáhá ve světě při katastrofách. Skládá se z šesti lékařů a 18 sester různých odborností. Nemocnice požádá i státy Evropské unie o poskytnutí speciálních týmů. Pomáhat budou i dobrovolníci.

„Pokud by se jednalo o pacienty, kteří by byli léčeni v některé z nemocnic Jihomoravského kraje, byla by zvládnuta akutní fáze a nacházeli by se v takovém stavu, že by mohli svoje lůžko uvolnit pro ty akutnější pacienty, tak by v tomto zařízení mohli být doléčováni. Nebo primárně sem mohou směřovat nově diagnostikovaní pacienti, kteří jsou minimálně symptomatičtí a zvládnou hospitalizaci na výstavišti. V případě jejich zhoršení, bude samozřejmě na místě plně vybavený tým, který je schopen intubovat pacienta a dát umělou plicní ventilaci, pak bychom si takové pacienty přebírali do FN Brno nebo jiných nemocnic,“ řekl zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

V současné době na sebe Fakultní nemocnice Brno přebírá celou logistiku záložní nemocnice na výstavišti. V praxi je to tak, jako by v pavilonu vznikala nová nemocnice. Je potřeba navázat smlouvy s pojišťovnami, zabezpečit personál, stravu, ochranné pomůcky, vybavení, IT techniku a další. Například lůžka budou do záložní nemocnice dodána ze Státních hmotných rezerv, některou techniku Fakultní nemocnice Brno dokoupí stejně jako zásoby zdravotnického materiálu.

Reklama

Doporučované