Hlavní obsah

Brněnský Bronx oživí betonové prvky od Kateřiny Šedé

Kateřina Šedá.

Reklama

V takzvaném brněnském Bronxu se tento týden postupně objevuje masivní betonový mobiliář navržený výtvarnicí Kateřinou Šedou a jejími spolupracovníky.

Článek

Jde o součást projektu Brnox, jehož cílem je revitalizace čtvrti s průmyslovou minulostí, nyní často označované za vyloučenou lokalitu. Mobiliář má charakteristickou černo-bílou úpravu, použitou už dříve v knize Brnox a loni třeba na velkoplošných malbách, například na železničním mostě ve Vlhké ulici.

Podle náměstka primátora Petra Hladíka váží betonové kostky asi 150 kilogramů, betonová křesla ve tvaru klasického „ušáku“ dokonce 600 kilogramů. Křesla už jsou například u cyklostezky na Svitavském nábřeží.

Šedá, uznávaná výtvarnice a sociální architektka, se Bronxem a jeho obyvateli intenzivně zabývá od roku 2014, jde o jeden z jejích dlouhodobých projektů, kdy pracuje s celými komunitami. Vydala oceňovanou knihu Brnox, svébytný průvodce lokalitou, vznikl také web s prohlídkovými trasami na adrese map.brnox.cz.

Při procházení lokality, která přiléhá k brněnskému centru, Šedá zjistila, že tam prakticky chybí městský mobiliář, třeba lavičky, a že orientační systém je roztříštěný. V druhé fázi projektu Brnox se tak zaměřila na nízkonákladové zásahy, které pomohou lokalitu oživit a dát jí jasnější tvář. Výtvarná díla dostanou speciální ochranný antigraffiti nátěr. V plánu je také mobilní a webová aplikace.

„Předpokládaným výsledkem projektu není jen proměna místa, ale především proměna vztahů v této lokalitě,“ uvedla už dříve Šedá.

Reklama

Doporučované