Hlavní obsah

Brno bude mít nejmodernější koncertní sál v zemi, stavba má začít příští rok v létě

Návrhy dvou týmů architektů se lišily na první pohled. Nakonec se dohodly a spor vyřeší bez soudu.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Janáčkovo kulturní centrum bude novým sídlem brněnské filharmonie. Na budovu za 1,3 miliardy téměř z poloviny přispěje stát.

Článek

Brno definitivně zažehnalo spor, který výrazně komplikoval stavbu největšího koncertního sálu v zemi. Architekti ateliéru M1 díky dohodě o narovnání upustí od žaloby na město za porušení autorských práv. Dohodu v pondělí schválili brněnští radní, den po nich tak učiní zastupitelé.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) může moderní koncertní sál a sídlo filharmonie začít růst příští rok v létě. Sál pro 1 250 až 1 300 posluchačů vyjde na 1,3 miliardy korun, šest set milionů korun zaplatí stát.

Pražským architektům z ateliéru M1 se nelíbilo, že se nový projektantský tým v roce 2016 v čele s polským architektem Tomazsem Koniorem příliš odklonil od původních plánů. Navrhovaná stavba zároveň nebyla v souladu s vydaným územním rozhodnutím. „Bylo složité panu Koniorovi vysvětlit, že zboření územního rozhodnutí může znamenat zdržení stavby o několik let, nicméně jsme se dohodli,” uvedl člen projekčního týmu Petr Hrůša.

Představitelé města v únoru avizovali, že dohodu o narovnání připraví v řádech týdnů. Nakonec k ní dospěli po čtyřech měsících. „Byť výsledek vypadá jednoduše, jednání byla složitá,” uvedla primátorka.

I po dohodě bude zajištěna špičková akustika a výhled v sále.

Zjednodušeně řečeno bude vnějšek budovy do značné míry respektovat původní návrh M1, vnitřek sálu se bude odvíjet od projektu mezinárodního týmu z roku 2016. „Sloupy by se mohly teoreticky vymístit mimo sál. V původním projektu byly uvnitř,” uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Oproti původním plánům se také přesune technologické centrum, dříve navržené v šestém patře. Nově bude umístěné v podzemí před budovou. „Jinak by neodpovídalo novým evropským směrnicím,” dodal Koláčný.

Vedení města s architekty také řešilo podobu náměstí před vstupem do budovy. „Chtěli jsme lepší podmínky pro výsadbu zeleně,” upřesnil náměstek.

Stále však není jasné, co bude s trafostanicí sousedního hotelu International. Město se s majiteli zatím nedohodlo na odkupu. „Nicméně lze stavět, i kdyby trafostanice zůstala na místě,” sdělila primátorka.

Občanští demokraté před loňskými komunálními volbami kritizovali bývalé vedení města, že nezprovoznilo hotové podzemní garáže pro 180 aut. „Byla jsem velkým zastáncem této varianty, jenže to bylo v době, kdy městu hrozil několikaletý soudní spor a stavba byla v nedohlednu. Teď by otevření parkovacího domu nebylo praktické a efektivní, když se má za rok stavět. V době stavby sálu stejně nemůže fungovat,“ vysvětlila primátorka. Podzemní garáže tak nadále zůstanou zavřené a začnou sloužit až s otevřením sálu.

Město chce požádat o stavební povolení v řádu několika měsíců.

Ateliér M1 uspěl se soutěžním návrhem z roku 2004 v mezinárodní soutěži, poté vznikla i první etapa Janáčkova kulturního centra, podzemní garáže. Minulé vedení města v čele s hnutím ANO svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu v čele s Polákem Koniorem a japonským akustikem Yasuhisou Toyotou. Ten se však s návrhem na první pohled významně odchýlil od původních plánů a na město ze strany M1 zamířila žaloba kvůli porušení autorských práv.

Filharmonie Brno musí zkoušet v nevyhovujících prostorách a o stavbě nového moderního sálu se mluví už více než dvacet let.

Reklama

Související témata:

Doporučované