Hlavní obsah

Brno chce v dražbě prodat dva bytové domy v ulici Milady Horákové

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brno chce ve veřejné elektronické dražbě prodat dva zchátralé bytové domy v ulici Milady Horákové, ve kterých nikdo nebydlí.

Článek

Prodat je chce za desítky milionů korun, řekl dnes ČTK radní pro majetek Róbert Čuma (Piráti). Jeden z domů je památkově chráněný, při jeho rekonstrukci bude podle Čumy potřeba vše konzultovat s památkáři. Pokud veřejnou dražbu schválí zastupitelé, chce ji město uspořádat do konce roku.

Prodej se týká domů v ulici Milady Horákové číslo 17 a 19, jeden z nich je památkově chráněný. „Při úpravách a rekonstrukci je potřeba mít vše zkonzultované a schválené památkovým úřadem. Chceme domy prodat dohromady jednomu zájemci,“ uvedl Čuma.

Záměr schválili radní, potvrdit to musí ještě zastupitelé. K prodeji formou veřejné dražby město přistoupilo po zkušenostech z jiných obcí a krajů. „Jedná se o vůbec první elektronickou dobrovolnou dražbu zbytného majetku města, pro který není využití. Jsem rád, že jsme k tomuto způsobu zpeněžení přistoupili, protože se jedná o nejtransparentnější způsob, jakým můžeme občanům prodat nebo nabídnout nemovitosti,“ uvedl Čuma.

Město vidí v procesu zpeněžení hned několik výhod. Dražba je veřejná, koná se elektronicky a může se jí účastnit kdokoliv, i více zájemců, po splnění podmínek stanovených zákonem. Předpokládá se vydražení vyšší ceny, než stanovuje znalecký posudek. Podle Čumy by město chtělo získat desítky milionů korun, peníze by šly do fondu bytové výstavby na stavbu nových bytů. K přechodu vlastnictví pak dojde příklepem. Dražba se zveřejňuje na centrální adrese a v médiích, je tak zajištěna transparentnost celého procesu prodeje. Po dražbě město celou věc vyhodnotí a případně bude ve veřejných dražbách zbytného majetku pokračovat.

Reklama

Doporučované