Hlavní obsah

Brno chce vyměnit pozemky pro stavbu okruhu za dotaci na halu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnští radní dnes schválili dohodu mezi městem a TJ Sokol Husovice, která usnadní budování velkého městského okruhu Tomkovo náměstí a Rokytova.

Článek

Město získá potřebné pozemky, jednota naopak dotaci na sportovní halu a na rekonstrukci sportoviště. Memorandum musí schválit ještě zastupitelé, uvedla dnes v tiskové zprávě Anna Dudková z brněnského magistrátu.

„Stavbou okruhu a rampou Nová Dukelská budou trvale dotčeny pozemky, které jsou ve výlučném vlastnictví TJ Sokol. Účelem memoranda je zejména vymezení očekávání obou stran a základních principů majetkoprávního vypořádání. Chceme najít shodu mezi zájmy města, které v tomto případě představují budování okruhu a rampy, a zájmy TJ Sokol, který usiluje o vybudování nové haly a rozvoj svých sportovišť,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dohoda je podle starosty tělovýchovné jednoty Josefa Jiránka přijatelná. „Nevyhovuje nám, že budeme mít rozbitý areál, ale víme, že s tím nic neuděláme a že okruh ani Novou Dukelskou nezastavíme. Na čem jsme se dohodli, je maximum, co se dalo,“ řekl ČTK.

Memorandum upravuje vzájemnou směnu pozemku, zajištění náhradního sportoviště pro oddíl kuželkářů a poskytnutí dotace na rekonstrukci tenisových kurtů na Cacovickém ostrově a na novou sportovní halu, která vznikne na části pozemků získaných od města. „Na základě studie činí odhadované náklady na halu 120 milionů korun, přičemž město by podle předpokladů poskytlo 30 milionů. Na rekonstrukci povrchu tenisových kurtů počítáme s částkou 600 000 korun,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Dočasné zajištění provozu pro oddíl kuželkářů vyjde na 230 000 korun ročně.

Druhá strana podpisem memoranda udělí souhlas se stavbou rampy na některých svých pozemcích a zavazuje se udělat s městem příslušné kroky vedoucí k převodu vlastnického práva k částem dvou pozemků, které jsou klíčové pro stavbu, a to formou směnné smlouvy. Případný rozdíl v cenách vyřeší doplatek.

Ředitelství silnic a dálnic na začátku týdne rozhodlo o zhotoviteli stavby za 2,35 miliardy korun, kterým je sdružení FIRESTA - Fišer, a.s.; OHL ŽS, a.s.; Metrostav DIZ s.r.o.. Zahájení další etapy velkého městského okruhu je v plánu na jaře letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované