Hlavní obsah

Brno dá 88 milionů na nová parkovací místa a dopravní hřiště

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brno za tři roky existence rezidentního parkování vybralo na poplatcích a pokutách do fondu mobility téměř 88 milionů korun. Nyní radní schválili devět projektů, na něž peníze využije.

Článek

V osmi případech jde o takové úpravy, které zvýší počet parkovacích míst. Jedním z projektů je vznik dopravního hřiště v Černovicích, vyplývá z tiskové zprávy brněnského magistrátu. Cyklistické a pěší infrastruktury se tyto projekty netýkají.

Díky projektům má vzniknout přes 400 nových parkovacích míst, ještě to musejí schválit zastupitelé. „Peníze, které vybírá město za rezidentní parkování, za přestupky související s tímto režimem a s neoprávněnými vjezdy do centra, jdou do fondu mobility. Ten byl založený s cílem finančně podporovat zlepšení bezpečnosti silniční dopravy, opatření pro cyklistickou dopravu či výstavbu nových parkovacích kapacit,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj bude u projektů kladen důraz na to, aby nová infrastruktura byla co nejvíce tzv. modrozelená, což jednoduše znamená, že se plocha pro parkování nezalije pouze asfaltem. Všechny projekty by měly být hotové během příštího roku.

Nová parkovací místa budou v Purkyňově ulici, kde jich má být 16. Dvě velká parkoviště vzniknou ve Starém Lískovci. Jedno se 126 místy bude v Labské ulici, chodníky budou napojené na již existující a zajistí přístup k zastávce MHD, druhé se 133 místy bude v Kyjevské ulici. V Žabovřeskách má přibýt nových 14 míst v ulici Gabriely Preissové a devět v Sabinově ulici. V Komíně v Řezáčově ulici se má upravit někdejší trolejbusová smyčka a původních 34 míst se zvýší na 62.

Ve Veslařské ulici v místě, kde se odklání cyklostezka od silnice k řece, vzniknou tři místa v režimu K+R, kvůli čemuž bude nutné upravit i cyklostezku. Zároveň se přesune přechod, aby byl bezpečnější.

U hotelu Voroněž II se má parkoviště upravit tak, aby část sloužila v režimu P+R a část má být vyhrazena pro rezidentní parkování.

Poslední z parkovacích projektů se týká úpravy vnitrobloku na Bakalově nábřeží, kde je problém zejména ráno, kdy rodiče vozí děti do školy. Úpravou veřejného prostoru se legalizují místa, kde se nyní parkuje neoprávněně, celkem jde o 72 parkovacích míst.

Peníze z fondu mobility poslouží rovněž na vybudování dopravního hřiště s potřebným zázemím u Nové Mosilany.

Reklama

Doporučované