Hlavní obsah

Brno dá veletrhům 34 milionů za projekt, zvažuje další pomoc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Veletrhy Brno dostanou od města 34 milionů korun, které vynaložily za část projektové dokumentace pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Úhradu dnes schválili zastupitelé.

Článek

Městská firma se s ohledem na dopady pandemie koronaviru potýká s finančními problémy a město hledá způsoby, jak jí pomoct. Radní Brna Petr Kratochvíl (ODS) novinářům řekl, že do budoucna by město mohlo od firmy například za stovky milionů koupit pozemek pod plánovanou halou.

Kvůli opatřením zavedeným v souvislosti s koronavirem se nekonají veletrhy, ze kterých městská společnost těží. Loni kvůli tomu očekávalo vedení firmy ztrátu kolem čtvrt miliardy korun. „Zastupitelé dnes schválili 34 milionů korun, což je částka, kterou veletrhy vynaložily na přípravu multifunkční haly, především na projektovou dokumentaci, kterou zhotovitel dodal v určité fázi,“ uvedl Kratochvíl. Celková částka za projekt je bezmála 50 milionů, stejným způsobem město uhradí veletrhům zbytek, jakmile bude další část hotová.

Podle Kratochvíla je to určitá pomoc městské firmě, která se dostala do problémů. Kromě toho veletrhy prodávají pozemek pod kongresovým centrem zhruba za deset milionů nebo prodají pavilon UPRUM za 45 milionů. Další pomoc plánuje i město. „Jedna z cest je, že město bude muset nabýt pozemek pod multifunkční halou. Řešíme ocenění pozemku, bude to odhadem ve stovkách milionů. Ve formě určitých splátek bychom to dali veletrhům tak, abychom u nich zachovali cash flow, ale zase to nesmí na druhou stranu zahltit město,“ řekl Kratochvíl. Multifunkční hala pro více než 10 000 diváků má stát zhruba dvě miliardy korun, nabídne zázemí hokejové Kometě Brno, ale i dalším sportovním nebo společenským a kulturním akcím.

Kratochvíl očekává, že se firma dostane na 40 až 60 procent historického objemu. „Považoval bych to za úspěch. Záleží na tom, kdy se opatření rozvolní a jak na tom bude svět po covidu. Mód obchodu se změnil. Nyní ale bude každá koruna do veletrhů dobrá,“ dodal Kratochvíl. Podle něj město také čeká, jak bude pokračovat státní anticovidový program, na základě kterého nyní firma kompenzuje mzdy zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované