Hlavní obsah

Brno otevřelo industriální stezku u řeky Svitavy s 11 zastávkami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Industriální stezka přiblíží průmyslovou historii města od textilu přes parní stroje až po zbraně, bude mít 11 zastávek.

Článek

Nápad na stezku vzešel z participativního rozpočtu, kam posílají své návrhy obyvatelé Brna a město pak ty nejlepší uskuteční. „Autorkou projektu je Olga Strublová. Jsem rád, že spolupráce s obyvateli, která je v tomto rozsahu v rámci republiky ojedinělá, přináší možnost realizovat takto zajímavé projekty,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti).

Realizaci dostalo na starost Turistické informační středisko města Brna, které už druhým rokem oživuje zapomenutou industriální historii města v projektu Brno INdustrial. „Stezku jsme zařadili do našeho konceptu, na který přirozeně navazuje,“ řekla ředitelka střediska Jana Janulíková.

Podle ní je stezka skvělým způsobem, jak prozkoumat Brno na vlastní pěst. „Doplní i nabídku komentovaných prohlídek města s průvodcem. Brněnská průmyslová a zejména textilní historie ze slavných dob tzv. Moravského Manchesteru je jednou z klíčových hodnot, ze kterých vyrostlo současné Brno, centrum moderních a kreativních průmyslů,“ dodala Janulíková.

U řeky vzniklo 11 míst s panely, které připomenou 11 konkrétních průmyslových staveb a jejich historii. Lidé se dozvědí, kde byla vyrobena první Kaplanova turbína, kde stála první továrna na parní stroje v Brně i celé monarchii nebo jedna z největších přádelen v Evropě první poloviny 19. století. Panely zájemce seznámí i s životem továrníků a zánikem brněnských továren.

Posvitavská výrobní zóna sehrála podle města důležitou roli při rozvoji průmyslu v Brně. Areály postupně mizí nebo se mění.

Reklama

Související témata:

Doporučované