Hlavní obsah

Projekt Brno a jeho chrámy letos pozve do nejstaršího a nejmladšího kostela

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Turistické informační centrum zpřístupňuje jako součást projektu Brno a jeho chrámy liturgická místa ve městě. Projekt začíná 15. června a potrvá do 15. září.

Článek

V tomto období mohou lidé od úterý do soboty navštívit například baziliku Nanebevzetí Panny Marie či minoritský kostel svatých Janů s Loretou. Nově budou v soboty a neděle otevřena také dvě speciální místa, a to nejmladší brněnský kostel na Lesné a naopak nejstarší funkční kostel v Brně Komárově.

„Nejde jen o velké chrámy. Město je plné kaplí, kapliček, božích muk, křížků a podobně. Prohlídkami a přednáškami chceme upozornit i na tyto drobné sakrální stavby, které přispívají k podobě města,“ uvedla ředitelka centra Jana Janulíková. Kromě pravidelně otevřených kostelů je možné navštívit i komentované prohlídky a přednášky, které se týkají brněnských chrámů i významných osobností spojených s církví.

Tematické prohlídky začínají návštěvou více než stoleté kaple svatého Václava v Žabovřeskách, která nedávno prošla rekonstrukcí. Na začátku července se zájemci podívají do funkcionalistické stavby architekta Otto Eislera, která je jedinou synagogou na území Moravy a Slezska, která slouží duchovním účelům židovské komunity. Výklad historičky Táni Klementové bude věnován zásadním momentům brněnské židovské historie, hlavním tradicím a zvykům judaismu, ale i dramatickému životnímu příběhu autora stavby.

Na srpen je v plánu cykloprohlídka, kdy se zájemci na trase dlouhé 12 kilometrů zastaví u sedmi staveb. Program Brno a jeho chrámy je celý zdarma. Tematické prohlídky je z kapacitních důvodů třeba rezervovat předem. Učinit tak lze v infocentrech nebo on-line.

Reklama

Související témata:

Doporučované