Hlavní obsah

Artéská voda je desítky metrů pod zemí. Brno může zachránit před suchem

Foto: Seznam Zprávy

Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví.

Reklama

Brno chce prozkoumat podzemní zásoby pitné vody, které jsou desítky metrů pod povrchem města. Takzvaná artéská voda by mohla sloužit pro zásobování obyvatel v případě dlouhotrvajícího sucha.

Článek

Město si nechá zpracovat studii, která přezkoumá stávající artéské vrty a navrhne nové.

„Zkušenosti z minulých let ukazují, že je nedostatek vody obrovským problémem. Proto si necháme zpracovat odbornou studii zaměřenou na využití artéské vody, která se nachází pod městem,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík. „Základem průzkumu bude revize stávajících vrtů a navržení míst, kde by mohly vzniknout vrty nové. Dále by měly být vytipovány vrty, které by mohly sloužit pro zásobování obyvatel pitnou vodou v případě krizového stavu.“

V rámci výběru vhodných vrtů bude zohledněna zejména jejich dostupnost, vlastnictví pozemku, na kterém se nacházejí, vydatnost nebo případná hrozba kontaminace. „Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví. Počet takto upravených vrtů bude vycházet z výsledků studie a bude stanoven na základě vydatnosti vrtů. Předpokládáme, že by mohla vzniknout až čtyři odběrná místa,“ doplnil Hladík.

Reklama

Související témata:

Doporučované