Hlavní obsah

Brno se chystá na dopravní kolaps. Pro lidi z některých částí bude nejlepší sednout na kolo

Brno o prázdninách ochromí série uzavírek.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Silničáři kvůli opravám klimatizace a dalších technologií uzavřou na prázdniny Husovický tunel. Už tak přetížený východ města zažije nevídanou dopravní situaci. Kvůli kolapsu se hádají brněnští politici.

Článek

Začátek nového léta je za dveřmi a Brno čekají ještě horší dopravní komplikace než loni, jedny z největších v historii. Dopravní tepny vedoucí z východu města totiž ucpe série uzavírek a omezení.

K uzavřenému Zábrdovickému mostu, omezení mezi 190. a 194. kilometrem D1, rekonstrukci Plotní blízko autobusového nádraží se od začátku prázdnin přidají zavřené Husovické tunely, které jsou součástí Velkého městského okruhu.

To vše znamená, že přeprava autem ve špičce od východu města do centra bude bez velkých zpoždění nemožná. Třeba lidé ze sídlišť v Líšni nebo Židenicích uváznou v kolonách ještě častěji než dřív. Mnohé cesty budou rychlejší na kole. „Zavření tunelů způsobí obrovské problémy. Několik let se rekonstrukce odkládala, teď nastal okamžik. S termínem jsme už nemohli hnout, i když nás o to vedení města žádalo. Řidičům se omlouváme,” řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Šoférům příliš nepomůže ani veřejná doprava. Tramvají se dotkne výluka do Líšně, náhradní autobusy číslo 55 a 78 tak mohou končit v kolonách jako auta. „Uvědomujeme si, že to bude pro cestující znepříjemnění,” uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Dopravní komplikace také odstartovaly přestřelku mezi politiky. Na radnici od komunálních voleb vládnou občanští demokraté. Kampaň postavili na zlepšení dopravní situace a ve spotech si také s falešným premiérem utahovali z dopravního chaosu ve městě. Teď od hnutí ANO schytávají kritiku. „Dopravní situace se nezlepšila. Naopak, termíny se ještě prodloužily,” sdělil bývalý náměstek pro dopravu Richard Mrázek (ANO).

Vedení radnice zkritizoval také za zřízení koordinačního týmu oprav. „Bylo to pouze politické gesto. Koordinátor bude hrát jen roli otloukánka,” uvedl Mrázek.

Primátorka kontrovala. „Letošní uzavírky jsme nemohli téměř ovlivnit. Plánovalo je minulé vedení města, jde to na jeho vrub,” namítla.

Koordinační tým spadající pod Brněnské komunikace vede Vlasta Jágerová. Novou roli zřídilo vedení města na startu roku. Úřednice přiznává, že sladit velké opravy je velmi složité. „Projekty jsou často připravené několik let dopředu. Jsou tam smluvní pokuty, stavební povolení a tak dále. Koordinace spíš vázla v uplynulých letech,” řekla Jágerová.

Podle primátorky se přínos koordinačního týmu projeví až v dalších měsících a letech. „Může především ovlivnit stavební práce ve městě, do nichž také zasahují různé městské společnosti. To se dřív moc nedělo,” uvedla Vaňková.

Podle šéfa brněnské ŘSD však bude i do budoucna velmi složité sladit stavební práce. „Ve chvíli, kdy se vám kvůli námitce v Žabovřeské ulici a jejímu vypořádání zpozdí projekt o deset měsíců, mají koordinační schůzky často maximálně informativní charakter,” uvedl Fiala.

A Jágerová přidala další aspekt. „Když nějaká společnost po dlouhém úředním procesu získá zakázku a stavební povolení, těžko jí pak můžete říct, ať se stavbou počká,” dodala.

Dopravní komplikace však netrápí jen obyvatele jižní a východní části města. Kolony se tvoří také v Komíně a Žabovřeskách kvůli stavbě další etapy Velkého městského okruhu. Primátorka Vaňková uvedla, že situace v jihovýchodní části Brna se částečně zlepší už sedmnáctého června. „Na Zvonařce v okolí Dornychu budou směrem do centra zprůjezdněné dva pruhy," řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované