Hlavní obsah

Brno-střed za 90 milionů korun opraví dům u hlavního nádraží

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Městská část Brno-střed za více než 90 milionů korun opraví dům v Nádražní ulici 4. Budova u hlavního nádraží bude mít nové fasády, střechu, společné prostory i výtahy.

Článek

Rekonstrukce je nutná vzhledem ke stáří a nevyhovujícímu technickému stavu budovy. Vyplývá to ze seznamu veřejných zakázek na webových stránkách městské části. V domě je nyní 34 obydlených bytů a čtyři nebytové jednotky.

Výběrové řízení na zhotovitele potrvá do 29. září. Práce chtějí představitelé Brna-středu zahájit co nejdříve po podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem.

„Sestavení harmonogramu se bude odvíjet od jednání zhotovitele s nájemci domu. Některé bytové i nebytové prostory bylo nutné před zahájením oprav uvolnit, protože je práce zasáhnou ve velkém rozsahu. Tam, kde to nebylo nutné, jsme zachovali provoz a obydlení. Ještě před zahájením stavby budeme s nájemníky pořádat schůzky, na kterých je podrobně seznámíme s rozsahem prací. Počítáme s tím, že například o Vánocích je pozastavíme,“ řekla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Opravu domu ztěžuje to, že je vedený jako nemovitá kulturní památka a nachází se v Městské památkové rezervaci. Jeho architektura zůstane stejná, použitý bude i stejný kámen na fasádě. „Rekonstrukce má svá specifika a podmínky, které je potřeba dodržet. Před vypsáním zakázky jsme využili takzvané tržní konzultace, kdy jsme dali veřejně na vědomí různé parametry opravy domu tak, aby potenciální zájemci dostali maximum informací. Věřím, že stavební firmy budou mít zájem,“ doplnil radní Brna-středu Ivo Komárek.

Dům v ulici Nádražní číslo 4 byl postaven podle projektu architekta Karla Kotase v roce 1938 jako obchodní, administrativní a obytný dům. Sídlila v něm původně pojišťovna Riunione Adriatica di Sicurtà. Od té doby budova zaznamenala pouze dílčí úpravy a opravy.

Reklama

Související témata:

Doporučované