Hlavní obsah

Brno za 150 milionů korun postaví v Bystrci domov s pečovatelskou službou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno plánuje v městské části Bystrc stavbu domu s pečovatelskou službou, který má seniorům nabídnout asi 70 bytů. Předpokládané náklady jsou 150 milionů korun.

Článek

Uvedla dnes v tiskové zprávě Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Stavba by mohla začít v roce 2022.

Dům by měl být ve Vejrostově ulici. „Bystrc patří k vyhledávaným a oblíbeným pro bydlení. Řadu let zažívá v tomto ohledu rozvoj, kterému se musí přizpůsobit i občanská vybavenost. Je potřeba mít dostatek škol, školek, aby byla dostupná zdravotní péče nebo MHD, kterou chceme posílit prodloužením tramvajové tratě do Kamech. Nelze přitom zapomínat ani na naši nejstarší generaci,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní navržený dům s pečovatelskou službou poskytne nejen ubytovací kapacity, ale má ambici stát se centrem společenského života seniorů, místem setkávání a aktivního trávení volného času.

Město na podobu domu vyhlásilo soutěž, do níž se přihlásili tři uchazeči. Zvítězil návrh P. P. Architects, doporučení komise potvrdili radní města. S vítězem město bude jednat o zpracování dalších stupňů dokumentace. Dům by měl mít šest podlaží. Z toho jedno bude pod zemí a bude sloužit k parkování a jako technické zázemí. V prvním nadzemním podlaží bude denní stacionář s provozem odlehčovací služby, vznikne společenský prostor pro setkávání a odpočinek. Společenský sál bude i ve druhém podlaží. Většina druhého a dále třetí až páté podlaží bude pro byty. Vznikne 32 garsonek, 13 bytů o dispozici 1+1, 12 bytů o velikosti 2+kk a deset bezbariérových bytů jednopokojových i dvoupokojových. Podle primátorčina náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) by měly mít byty velké balkony a i několik společných teras, na kterých bude možné pořádat například oslavy nebo pěstovat bylinky.

Ploché střechy budou zelené, budova má mít solární panely. Pro zalévání či splachování toalet bude fungovat záchyt dešťové vody do akumulační nádrže. „K objektu bude patřit pobytová zahrada s altánkem nebo jezírkem, bude tu prostor i pro zahrádkářské aktivity klientů. Vytvoří se také 70 parkovacích stání,“ doplnil starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Doporučované