Hlavní obsah

Buď naše stíhačky, nebo ruské rakety. Spojené státy daly Turecku ultimátum

USA daly Turecku ultimátum ve sporu o nákup stíhaček F-35.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Turecko zřejmě čeká těžká volba, mezi ruskou a americkou vojenskou technikou. Spojené státy totiž přišly s ultimátem ohledně plánovaného prodeje svých stíhaček F-35. Pokud Turecko do konce července neustoupí od záměru využít ruský protiraketový systém S-400, žádné stíhačky nebudou. V dopise to napsal americký ministr obrany Patrick Shanahan svému tureckému protějšku, informovala o tom BBC.

Článek

Stíhací letouny F-35, nebo ruská protiraketová obrana S-400 – Turecko podle Shanahana nemůže mít oboje.

Spory ohledně ruského protiraketového systému S-400 mezi Tureckem a USA se táhnou už měsíce. Podle Washingtonu není kompatibilní s obrannými systémy NATO a představuje bezpečnostní riziko. Spojené státy proto požadují, aby si partner z NATO protiraketovou obranu raději koupil od nich a nabízejí svůj systém Patriot. Proti ruským raketám v Turecku se kriticky staví i NATO.

Turecko ale už v roce 2017 s Ruskem podepsalo kontrakt na S-400 za 2,5 miliardy dolarů a rakety by mělo dostat už letos v létě. Od Spojených států chce Turecko koupit 100 stíhaček F-35 a do programu na jejich zavedení do výzbroje už hodně investovalo, místní společnosti mohou vyrábět 937 komponentů do těchto vojenských letadel.

Americké výtky Ankara odmítá a navrhuje vytvořit společnou komisi, která by situaci posoudila a nalezla východisko. Bílý dům zatím návrh nepřijal a prostřednictvím viceprezidenta Mika Pence Ankaru varoval, že nákupem riskuje své členství v NATO.

Kontrakt na prodej stíhaček je už také oficiálně uzavřený. USA ale můžou dodávku samotných strojů i výrobu komponentů v Turecku zrušit. Agentura Reuters v pátek informovala, že USA zároveň nejspíš zastaví výcvik tureckých pilotů na stíhačkách F-35, údajně jí to sdělily nejmenované americké úřední zdroje.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý potvrdil, že jeho vláda od smlouvy s Ruskem neodstoupí. Americký obranný systém Patriot, který Pentagon nabízí jako alternativu, by prý Ankara koupila v případě, že bude nabídka Washingtonu tak dobrá jako nabídka Moskvy.

Šéf státní zbrojařské společnosti Rostěch Sergej Čemezov dnes podle agentury Interfax uvedl na mezinárodní konferenci v Petrohradě, že Moskva bude připravena dodat Turecku systém S-400 za dva měsíce. Řekl také, že Rusko již dokončilo školení tureckých specialistů v zacházení s tímto zařízením.

Reklama

Související témata:

Doporučované