Hlavní obsah

Prymula: Vojtěch ve Varech bez respirátoru? Mě by za to pověsili na kandelábru

Foto: Seznam Zprávy

Co čeká Česko na podzim? Podle Romana Prymuly žádná katastrofa.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Už ve středu se děti vrátí do škol. Koronavirus ale nezmizel, a tak se nabízí otázka, nakolik nový školní rok a klesající teploty na podzim zhorší epidemickou situaci. Má se mít Česko na pozoru?

Hostem Ptám se já byl epidemiolog, exministr zdravotnictví a člen výboru České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

„Je to první výročí, jak jsem řekl, že jsme ‚best in covid‘ a teď to tam i směřuje v rámci incidence za posledních sedm dní, ale samozřejmě to naši novináři zesměšňují. Ale je to tak a nemusím se k tomu moc vracet,“ prohlásil premiér Andrej Babiš před týdnem v projevu na tradiční poradě velvyslanců. Prymulovi se ale takové tvrzení příliš nelíbí: „Nerad bych používal termín ‚best in covid‘. Záleží na úhlu pohledu a na době, kdy hodnotíme. Byly okamžiky, kdy jsme byli na špici, ale i okamžiky, kdy jsme na tom byli nejhůře,“ komentoval premiérova slova.

Exministr zdravotnictví ale s Babišem souhlasí v tom, že by Česko na podzim nemělo čekat příliš dramatický scénář. „Díky těm velkým obětem, které jsme během předcházejících dvou vysokých vln měli, na tom budeme výrazně lépe než ostatní země a nečekám podobnou vlnu, jaká se v nich ukazuje. Počty případů stoupají a u nás se tak neděje,“ dodal s tím, že lockdown podle něj už není ve hře. „Myslím, že v té podzimní a zimní sezoně nás lockdown nečeká, pouze pokud by se tu objevila nová mutace, ale s tím moc nepočítám,“ řekl Prymula. A obavu nemá ani z návratu dětí do škol. Ačkoliv je podle něj třeba být v jejich případě obezřetný, Prymula nevěří, že by v českých podmínkách mělo dojít k nečekanému vývoji.

Kde by si exministr pozor dal, jsou hromadné akce a hospody. Právě v těchto dvou případech si na podzim umí představit jistou formu restrikcí. V barech a nočních podnicích se totiž podle Prymuly ne vždy dostatečně dodržují pravidla, zvláště pak v pozdních nočních hodinách.

„Kdyby v některém městě došlo k rizikovému nakupení případů, může se stát, že dojde k úpravě zavírací doby na půlnoc. Neočekávám ale opatření plošná,“ vysvětlil.

Bývalý ministr zdravotnictví kvituje i debatu nad aplikací třetí, posilovací dávky vakcíny proti koronaviru. Z dat podle něj vychází, že nákaza dokáže po asi osmi až dvanácti měsících v některých případech imunitu získanou vakcinací prolomit, a proto je třeba přeočkovávat. Zároveň dodal, že velký problém jsou nadále i počty nenaočkovaných zejména v rizikových skupinách, jako jsou senioři. „Nejsem si jistý, že názor lidí na očkování dokáže změnit jakákoliv kampaň,“ komentoval.

Roman Prymula se v rozhovoru vyjádřil i k tomu, že opatření ne vždy dodržují i samotní ministři. Například při zahájení filmového festivalu v Karlových Varech zachytili fotografové bez respirátoru třeba ministra kultury Lubomíra Zaorálka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a v jednu chvíli i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Já to ani nechci komentovat. Mě by za podobný prohřešek pověsili na kandelábru. Ta historie se posunuje a jak je vidět, tak už to nikomu moc nevadí. Já jsem ve své době zosobňoval covid, byl jsem nepřítelem národa, protože jsem vyhlašoval ta opatření. Já si myslím, že je to nešťastné, opatření by se měla dodržovat a měli by je dodržovat i vládní úředníci,“ dodal.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl exministr zdravotnictví Roman Prymula.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované