Hlavní obsah

Vojtěch: Navrhnu třetí dávku pro seniory. Řekl, co se bude očkovat a kdy

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Třetí dávka má následovat osm měsíců po druhé dávce, případně osm měsíců po první dávce u jednodávkové vakcíny.

Článek

V polovině září by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mělo začít očkovat třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Dostat by ji měli zdravotníci nebo ohrožené skupiny obyvatel včetně věkové kategorie 65+. Ministr to řekl v pořadu Partie v televizi Prima.

„Budou to lidé ve věku 65 let plus, chronici, u kterých hrozí těžší průběh onemocnění, zdravotníci, sociální pracovníci, lidé v pobytových sociálních službách. Bude se přeočkovávat mRNA vakcínami, to znamená vakcínou od firmy Pfizer nebo Moderna,“ řekl Vojtěch.

Očkování těchto skupin podle něj vychází z doporučení odborných vakcinologických, epidemiologických a dalších společností. Očkování mají zajistit praktičtí lékaři a očkovací místa při nemocnicích.

Informace o použití třetí dávky vakcíny se objevila tento týden v pátek. Dostali ji pacienti po transplantaci, kterým se nevytvořilo dostatečné množství protilátek.

Se zavíráním obchodů se nepočítá

Obchody a služby se na podzim kvůli covidu-19 zavírat nebudou, uvedl dále ministr zdravotnictví.

Nepočítá s tím ani ten nejpesimističtější ze třech scénářů, které chystá vláda na základě zářijových dat po návratu dětí do škol.

„Plán by lidé určitě měli znát. Nebude to ve formě semaforu, psa, ale budou to tři scénáře vývoje podle určité míry proočkovanosti. Ani v tom nejvíce pesimistickém scénáři, až 70 procent, se nepočítá s tím, že by se služby nebo obchody uzavřely,“ řekl ministr.

Jak uvedl, jednotlivé scénáře mají vycházet z proočkovanosti obyvatel, avšak záležet bude také hlavně na epidemické situaci po návratu lidí z dovolených a dětí do škol.

„Plány závisí na míře proočkovanosti. Září nám ukáže, kam směřujeme. I na základě plošného screeningu ve školách. Vracíme se k testování, které bylo v minulém školním roce. Nikdo nechce, abychom znovu zavírali školy. Chceme, aby byl návrat do škol bezpečný,“ řekl Vojtěch.

Není to jako loni

Zároveň odmítl, že by situace připomínala loňský rok, kdy před blížícími se volbami premiér Andrej Babiš uváděl, že koronavirus už není tak nakažlivý, a zmírnil část chystaných opatření.

„Jsme v jiné situaci, než jsme byli před rokem. Je to otázka imunizace. Tenkrát byla nulová. I díky promořenosti je celková imunizace na vyšší úrovni, proto by situace neměla být tak vážná jako před rokem,“ popsal ministr.

Pravidla pro nošení respirátorů a roušek by se podle něj přinejmenším do října měnit neměla. Vojtěch odmítl tvrzení, že lidé opatření nedodržují.

„Základní opatření, která by měla platit, jsou roušky. Pevně věřím, že očkování zabrání tomu, že se situace v nemocnicích bude zhoršovat. Odborníci doporučují, aby roušky byly delší dobu, řekněme do října, pak situaci vyhodnotíme. Možná se pohybuji v jiných místech než většina lidí, ale jezdím tramvají a byl jsem ve velkém obchodě a neviděl jsem člověka, který by neměl ochranu dýchacích cest,“ řekl Vojtěch.

Audit kvůli opatřením je hotový

Na ministerstvu zdravotnictví skončil interní audit zadaný kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy. Vojtěch řekl, že má výsledky k dispozici, zveřejnit je ale chce až v září.

Soudy zrušily více než 25 mimořádných opatření, které ministerstvo v době boje proti epidemii covidu-19 vydalo. Často argumentovaly tím, že nebyly dobře odůvodněné. Vojtěch proto po svém návratu zadal audit, aby prověřil, zda a kteří jeho podřízení chybovali.

„Ještě bych nechtěl komentovat jeho výsledky. Budeme to řešit i se státním tajemníkem,“ uvedl ministr. Státní tajemník na ministerstvu odpovídá za personální obsazení úřednických pozic podle služebního zákona. Ministr dodal, že personální dopady výsledků auditu nemůže vyloučit.

Reklama

Doporučované