Hlavní obsah

Bude líp, říká OECD. Zlepšila výhled ekonomiky, posílila hlavně Čína

Foto: Seznam Zprávy

Globální růst letos OECD odhaduje na 5,8 %, původně počítala s růstem 5,6 %.

Reklama

Svět se bude po pandemii zotavovat rychleji, než se čekalo. Tvrdí to zpráva OECD. Letos by globální ekonomika měla růst o 5,8 %, příští rok o 4,4 %. Výrazně si v odhadech polepšila Čína, která má letos vzrůst o 8,5 %.

Článek

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes zlepšila výhled světové ekonomiky na letošní i příští rok. Předpokládá, že globální ekonomika letos vzroste o 5,8 procenta, zatímco v březnu předpovídala nárůst o 5,6 procenta. Výrazně zlepšila zejména odhad růstu čínské ekonomiky.

Odhad hospodářského růstu na příští rok organizace zlepšila na 4,4 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent. Ekonomika podle OECD těží z očkování proti covidu-19 a z vládních opatření na podporu hospodářského růstu.

„Vyhlídky světové ekonomiky se zlepšily, oživení ale pravděpodobně zůstane nerovnoměrné a závislé na účinnosti zdravotnických opatření a politické podpoře,“ uvedla OECD. „V řadě vyspělých zemí se očkuje čím dál více lidí, vládní stimuly podporují poptávku a podniky se lépe přizpůsobují restrikcím. V řadě rozvíjejících se ekonomik, kde je přístup k očkování i prostor pro vládní podporu omezený, však bude hospodářské oživení jen mírné,“ dodala organizace.

Odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států, která je největší na světě, OECD zlepšila na 6,9 procenta z březnových 6,5 procenta. Letošní růst v eurozóně nyní odhaduje na 4,3 procenta, zatímco v březnu to bylo pouze 3,9 procenta. Číně na letošní rok OECD předpovídá růst o 8,5 procenta, zatímco v březnové předpovědi uváděla 7,8 procenta. Odhad na příští rok u Číny zlepšila ze 4,9 na 5,8 procenta.

Reklama

Doporučované