Hlavní obsah

Bude méně kroužků? Virus zkomplikoval i preferenční hlasování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Krajské volby probíhaly v režimu přísných hygienických opatření.

Reklama

aktualizováno •

Nejen povinné roušky, ale i dezinfekce propisek pro kroužkování. Ministerstvo vnitra zatím nemá stížnosti, že by psací potřeby nebyly dostupné.

Článek

V krajských volbách mohou lidé označit až čtyři vybrané kandidáty, kterým udělují přednostní hlas. K jejich zakroužkování si mohou přinést vlastní propisovací tužku, nebo použít „erární“ přímo v hlasovací místnosti. S jejich dostupností je to ale o trochu složitější než za běžných podmínek.

Ochrana před šířením nákazy novým koronavirem se projevila i tím, že volební komise musejí propisky pravidelně dezinfikovat. Voliči také leckde nenajdou psací potřeby za hlasovací plentou, ale musejí si je vyžádat přímo u komise.

K obezřetnému nakládání s propiskami nabádala směrnice Ministerstva vnitra pro volební komise. „Budou zajištěny též podmínky pro dezinfekci psacích potřeb v prostoru pro úpravu hlasovacích lístků, včetně nezbytného navýšení počtu psacích potřeb,“ uvádí se v dokumentu.

Kroužkováním mohou voliči ovlivnit pořadí přidělených mandátů v krajském zastupitelstvu. Pokud kandidát dostane aspoň pět procent z celkového počtu přednostních hlasů pro jeho stranu v kraji, posune se v pořadí kandidátů nahoru. V minulých krajských volbách v roce 2016 voliči udělili 1,9 milionu přednostních hlasů.

Může počet udělených preferenčních hlasů ovlivnit složitější přístup k propiskám?

Politilogové o tom nechtějí příliš spekulovat. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně se komplikovanější přístup ke kroužkování na výsledcích příliš neodrazí. „Vliv koronaviru bude spíš v nízké účasti. Přeskakování v rámci kandidátky proto půjde snadněji,“ uvedl Kopeček.

Každopádně nebyly s propiskami hlášeny žádné problémy. „Na chybějící psací potřeby si zatím nikdo nestěžoval,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Podle něj jsou u komisí propisky vždy k dispozici. Připomněl také, že ministerstvo před volbami připomínalo voličům, že si mohou přinést vlastní psací potřeby.

Reklama

Doporučované