Hlavní obsah

Proč je tak dobrá? Šampion změnil názor, co všechno může Ledecká dokázat

S Ester Ledeckou i jejím trenérem Ondřejem Bankem mluvili o jejím vztahu ke sportu před olympiádou reportéři Seznamu (foto: ČOV/Pavel Lebeda).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bude patřit k nejlepším na lyžích i na prkně. Dřív jsem si to nemyslel, ale teď už jo, uvedl pro Seznam Ondřej Bank.

Článek

Jestli nějaké české jméno tento rok šokovalo svět, je to po noci z pátku na sobotu lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Naprosto nečekaně, o jedinou setinu sekundy, vyhrála superobří slalom na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

I když – nečekaně…

Video: Úspěch se dal čekat. Ondřej Bank ví proč

Ondřej Bank mluví o příští šampionce.Video: Petr Pravda, Martin Mašek, Seznam Zprávy

Ester Ledecká a její tým sice před začátkem her říkaly, že lyžařské sjezdové disciplíny budou jenom na zahřátí, ale lidé kolem ní zase tak překvapeni sobotním zlatem být nemohou. Snad jen tím, že přišlo už nyní.

„Může být jednou z nejlepších na lyžích a zároveň to jezdit na prkně,” řekl Seznamu těsně před začátkem her bývalý vynikající lyžař Ondřej Bank, který na minulé olympiádě v Soči skončil pátý v kombinaci. „Dřív jsem si to nemyslel, ale teď už jo,” dodal.

Bankův bratr Tomáš je lídrem trenérského týmu kolem Ledecké. I on v první reakci po zlatu pro sport.cz řekl, že věděl, že Ledecká bude jednou velkou vítězkou i na lyžích, ale nečekal to už nyní.

Důvody, proč je Ester Ledecká na cestě k velkým úspěchům nejvyšší úrovně, pak Ondřej Bank formuluje jasně.

„Hlavní je její píle a profesionalita. Už v tomhle věku,” uvedl na adresu dvaadvacetileté lyžařky a snowboardistky.

Video: Tušila to? Životní závod teprve přijde, řekla Ester týdny před olympiádou

Proč se o olympiádě nesmělo mluvit?Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz

Samotná olympijská vítězka nechtěla před Pchjongčchangem o ambicích na hrách mluvit. Když s ní Seznam hovořil v první polovině ledna na závodech v Rakousku, v týmu platilo, že slovo olympiáda nesmí padnout. A když padne, platí ten, kdo ho vyřkne, pokutu 10 euro.

A tak na otázku, co jako několikanásobná šampionka na snowboardu a ikona tohoto sportu chce na olympiádě vyhrát, dala obecnou odpověď.

„Nevnímám to tak, že bych byla ikona tohoto sportu. Mám prostor se zlepšovat. Cílů je strašně moc. Kdyby bylo po mém, já se snažím vyhrát každý závod,” uvedla.

Zlato v superobřím slalomu tak vyhrála navzdory předzávodním prohlášením, že sjezdové lyžařské disciplíny pro ni budou jenom jakýmsi zahřátím před tím hlavním, což je závod v paralelním slalomu na snowboardu.

Video: Silné příběhy z kariéry Ester Ledecké

Janek Ledecký mluví o sportovních začátcích své dcery i olympiádě v Soči.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované