Hlavní obsah

Budete mít nárok na 5 týdnů dovolené. Ale za trochu věrnosti

Proč chcete delší dovolenou? Odpovídá poslanec Jaroslav Zavadil.

 

Reklama

Týden dovolené navíc bude pro toho, kdo pracuje na jednom místě aspoň dva roky.

Článek

Sněmovna diskutuje, jak vylepšit zaměstnancům podmínky v zákoníku práce.

Zásadně do toho promluvil poslanec sociální demokracie a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil, který krom jiného navrhl prodloužit ze zákona dovolenou z nynějších čtyř na pět týdnů.

U opozice vzbudil vášně, a tak nakonec před úterním jednáním Sněmovny o trochu ustoupil.

„Ještě dnes jsem ten návrh změkčil," řekl Seznamu a hned to vysvětlil: „Pět týdnů dovolené by se týkalo zaměstnanců, kteří by v práci byli déle než 2 roky.“

Poslanec svůj návrh zdůvodnil tím, že ve státní správě je 5 týdnů dovolené standardem, tak proč by je prý neměli mít ti, kteří na úředníky vydělávají.

Podle pravicové opozice ale tento návrh v případě přijetí jen zpomalí růst platů. „Není to vůbec projednáno se zaměstnavateli. Ti s tím samozřejmě nesouhlasí a jsou to pro ně vyšší náklady, které musí někam promítnout,“ myslí si poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V úterý o novele zákoníku práce poslanci diskutovali ve 2. čtení. Diskuzi ale nedokončili a není jasné, kdy se k ní vrátí. Sněmovna o ní pak plánuje rozhodnout ještě v tomto volebním období.

Co vše by se mohlo změnit?

Právo na dovolenou u práce na dohodu

Nově by mělo vzniknout právo na dovolenou i u práce sjednané na dohodu. Zaměstnavatel zároveň u tohoto typu zřejmě bude muset evidovat odpracovanou dobu zaměstnance.

Dovolená podle hodin

V současné době se výpočet dovolené počítá za odpracované dny a směny. Nově by to mohlo být z týdenní pracovní doby.

Zpět do práce po rodičovské dovolené

Až čtyři roky by nově musel zaměstnavatel držet původní místo matkám a otcům, kteří se budou vracet do práce z rodičovské dovolené. Dosud tomu tak bylo pouze po dobu mateřské dovolené, tedy šesti měsíců.

Výpovědní lhůta

Současná dvouměsíční výpovědní lhůta by se mohla zkrátit. A to ze dvou měsíců na jeden. Zároveň by se mohla zavést takzvaná alternativní výpověď bez udání důvodu.

Home office

Společnost, která umožní zaměstnanci pracovat z domova, by měla uhradit náklady, které s prací vzniknou. Tedy například elektřinu, internetové připojení a další potřebné technologie.

Reklama

Související témata:
Pavel Zavadil

Doporučované