Hlavní obsah

Buďme jednotní, tuhle válku nesmíme prohrát. Prezidentští kandidáti reagují na pařížský útok

Reakce prezidentských kandidátů na teroristický útok.

 

Reklama

Podle Marine Le Penové je zabitý policista mučedníkem. Otázka bezpečnosti dominuje volebním programům. Útok možná zamíchá s výsledky voleb.

Článek

Teroristé chtějí rozsévat strach a narušit průběh nadcházejících voleb, nechal se slyšet favorit klání o nového francouzského prezidenta Emmanuel Macron. Francouze vyzval k jednotě. Jeho soupeřka Marine Le Penová se vyjádřila o poznání tvrději. Policista, který ve čtvrtek večer přišel o život při teroristickém útoku, je podle ní mučedník. „Válka, jež je proti nám vedena, je nemilosrdná a neúprosná. Každý chápe, že ji nemůžeme prohrát," řekla Le Penová před novináři. Tento boj je podle ní veden s cílem podřídit zemi totalitní ideologii.

Téma bezpečnosti dominuje volebním programům kandidátů na hlavu Francie. Le Penová spolu s Françoisem Fillonem v případě vítězství plánují, že osobám odsouzeným za terorismus bude odebíráno občanství. Emmanuel Macron to ale označil za čirou politickou demagogii – opatření je podle něj neúčinné a pachatele by od jejich činů neodradilo. Zavést odebírání občanství se navíc pokoušel už současný francouzský prezident François Hollande, ústavní soud ale návrh zamítl jako porušení základního lidského práva.

I Macron nicméně jako hlavní politický úkol do budoucna vidí zajištění bezpečnosti občanů. V ranním pořadu televize RTL zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Paříž po útoku na policisty.

I François Fillon mluvil o jednotě a válce: „Jsme ve válce, která bude dlouhá. Protivník je mocný, jeho síť je hustá a jeho komplicové žijí mezi námi a vedle nás. Francie musí ukázat, že je jednotná a nemá strach.“ Fillon dále uvedl, že v Evropské unii hodlá vyjednat změnu Schengenské dohody s cílem zvýšit ostrahu francouzských hranic.

Čtvrteční večerní útok na třídě Champs-Élysées možná zamíchá s výsledky prezidentských voleb. Může posílit pozici Marine Le Penové.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který byl proveden ještě před atentátem a který zveřejnila televize BFM TV, by centristický kandidát a bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron měl první kolo vyhrát se zhruba 24 procenty hlasů. Nacionalistka Marine Le Penová by měla 21,5 procenta, kandidát konzervativní pravice a bývalý premiér François Fillon 20 procent a levicový radikál Jean-Luc Mélenchon 19,5 procenta.

Při teroristickém útoku na pařížské třídě Champs-Élysées zemřeli dva lidé.

Reklama

Doporučované