Hlavní obsah

Zastupitelstvo Řeporyjí jednomyslně odsouhlasilo pomník vlasovců

Starosta Pavel Novotný se rozhodl vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům.Video: ČTK

 

Reklama

O přispění vlasovců k osvobození Prahy se v Československu za komunistického režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy dodnes neuznává. Po více než hodinové debatě zastupitelé záměr zbudovat pietní místo pro padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády jednomyslně schválili.

Článek

Zastupitelé pražských Řeporyjí se sešli k jednání o vybudování pomníku vlasovcům. Starosta Pavel Novotný (ODS) jím chce uctít památku zhruba 300 vojáků, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945. Novotný by chtěl, aby byl pomník hotový příští rok k 75. výročí konce druhé světové války. Proti záměru se ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Zastupitelstvo Řeporyjí má 11 členů. Koalice ODS se Zelenými, Piráty a ANO má sedm hlasů. V opozici je Sdružení nezávislých kandidátů a KDU-ČSL.

Na zasedání zastupitelstva se přišla podívat také veřejnost, která spolu s novináři zaplnila obřadní síň. Před úřad dorazili hlídat pořádek dva policisté.

Starosta Pavel Novotný zahájil zasedání minutou ticha za oběti střelby v Ostravě. Hned poté přistoupil k prvnímu bodu jednání, a to pomníku vlasovcům. Na úvod připomněl jejich historii včetně kolaborace s nacisty. Zároveň zdůraznil, že Ruská osvobozenecká armáda, takzvaní vlasovci, pomohli s těžkými zbraněmi Pražskému povstání celé tři dny před příchodem Rudé armády, a významně tak Čechům pomohli. Řeporyje sehrály v této kapitole důležitou roli, protože se v nich ubytoval štáb vlasovců.

„Někdy je potřeba uvádět zamlčenou historii na pravou míru,“ zaznělo s tím, že pomník vlasovců je k tomu ideální příležitost. Na zasedání dorazili také odpůrci pomníku, kteří se zapojili do debaty, mimo jiných proruský aktivista Žarko Jovanovič a zastupitel Prahy 11 za SPD Robert Vašíček. Jedna z místních občanek navrhla, aby byl pomník věnován všem osvoboditelům Prahy a aby byla vysvětlena jejich role. Novotný naopak zdůraznil, že pomník nemá být věnován obecně vlasovcům, ale vojákům Ruské osvobozenecké armády (ROA), kteří padli při osvobození Prahy.

„Část Ruské osvobozenecké armády tvořili vojáci, kteří se podle historiků podíleli na potlačení Varšavského povstání a byli zodpovědní za stovky obětí,“ připomněla jedna z účastnic zasedání z řad veřejnosti. Několik místních v debatě řeklo, že podle pamětníků se vojáci ROA v Řeporyjích chovali slušně, na rozdíl od některých příslušníků Rudé armády, kteří dorazili později.

Mnoho účastníků debaty přišlo vybaveno argumenty a dobrou znalostí historie. Za pomoci historických faktů přišel Novotného podpořit zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů a poslanec ODS Pavel Žáček.

Jeden z místních vyzval k uspořádání referenda. Starosta tuto možnost odmítl. „Občané jsou proporčně zastoupeni svými zastupiteli, kteří mají mandát o věci rozhodnout,“ uvedl s tím, že se nejedná o tak významnou záležitost, která by referendum nutně vyžadovala. Novotný také vyzval ostatní zastupitele, aby hlasovali podle svého názoru nehledě na to, zda jsou v koalici nebo v opozici.

Po více než hodinové debatě zastupitelé záměr jednomyslně schválili. V Řeporyjích má vzniknout pietní místo k uctění vojáků Ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy. Jeho podoba má vyplynout z širší debaty.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům. Velitel jedné z divizí vlasovců vydal 6. května 1945 v Řeporyjích rozkaz, po kterém vlasovci přišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstání.

Podle ruského velvyslanectví by byl pomník vlasovcům porušením mezinárodních závazků České republiky vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů. Ruská diplomacie označila nápad na pomník za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu. Novotný před dvěma týdny předal na ruské ambasádě dopis pro prezidenta Vladimira Putina, ve kterém uvedl, že o svém záměru nebude s Ruskem diskutovat.

Reklama

Doporučované