Hlavní obsah

Budou rozhodčí bojkotovat zápasy Sereny? Nechápu, že se ještě neomluvila, říká český sudí

Foto: Profimedia.cz

Problémem je ego Sereny, říká český umpirový rozhodčí Jan Smíšek.

Reklama

Incident z finálového utkání US Open mezi Serenou Williamsovou a Carlosem Ramosem dostává nový náboj. Pokud se Williamsová za své chování veřejně neomluví, tenisoví rozhodčí hrozí bojkotem zápasů americké hvězdy.

Článek

Tenisový rozhodčí Jan Smíšek je jediným českým sudím, který v poslední době rozhodoval zápasy nejvyšší úrovně z umpiru. Pravidelně se účastní antukového turnaje ATP World Tour Masters 1000 v Monte Carlu, kde se dostal i na centrální dvorec, má za sebou dvě olympiády a v prestižní roli technického poradce čárových rozhodčích se zúčastnil i letošního Wimbledonu. Svůj pohled přidává Smíšek i na poslední kauzu Sereny Williamsové na US Open.

„Mohlo se stát, že rozhodčí Carlos Ramos z minulosti znal chování Sereny speciálně na US Open a speciálně v závěrečných kolech. Těch případů je celá řada a všichni je znají, takže na ni byl připravený a možná si ji hlídal trochu víc. Kdyby se ale tohle stalo Ramosovi v mužském finále, tak jsem přesvědčený o tom, že bude postupovat úplně stejně. Jsem si jistý, že žádný špičkový tenisový rozhodčí neprotěžuje mužské tenisty na úkor žen. Celý incident nemá nic společného s pohlavím, národností, barvou pleti, ani ničím jiným,“ tvrdí držitel tzv. bronze badge pro sudí na umpiru.

Jeho slova potvrzují fakta z letošního ročníku US Open. Rozhodčí udělili během celého turnaje celkem 108 varování, z toho hned v 86 případech šlo o napomenutí mužského tenisty, zatímco tenistky byly varovány 22krát. „To, že mužský a ženský tenis jsou poněkud rozdílné věci, je samozřejmě evidentní. I co se týče počtu setů nebo výše prize money, ale s tímto rozhodnutím to nemá zdaleka nic společného,“ říká Smíšek.

Williamsová není jedinou ženou, která termín sexismus ve spojení se svojí osobou na letošním US Open použila. Francouzská tenistka Alizé Cornetová v průběhu prvního kola zaregistrovala, že má obráceně triko. Následně neváhala a rychlé převléknutí zvládla přímo na kurtu. To se ovšem nelíbilo Christianu Raskovi na umpiru, který ji bez váhání napomenul. Toto rozhodnutí se s pochopením tenisové veřejnosti příliš nesetkalo a k veřejné omluvě sáhla jak organizace WTA, tak samotní pořadatelé posledního grandslamu roku.

V případě finálového excesu Williamsové se WTA omlouvala podruhé, na stranu rozhodčího Ramose se naopak postavila mezinárodní tenisová federace ITF. „Přijde mi, že to ve Spojených státech mají zkrátka hozené trochu jinak a za každou cenu brání svoji hráčku. Já jsem momentálně na challengeru v Bosně a Hercegovině a je pravda, že i tady to je v posledních dnech jednoznačně téma číslo jedna. Jsou tu samí cizinci a třeba v neděli jsme se o tom s rozhodčími bavili během snídaně, při obědě i na večeři,“ usmívá se Smíšek.

A celá kauza zřejmě ještě nějaký čas tématem bude. Americký server Fox Sports totiž přišel s tím, že podle důvěryhodných zdrojů existuje varianta, že pokud se Serena Williamsová za své chování neomluví, mezinárodní rozhodčí budou bojkotovat zápasy, do kterých zasáhne. „To, že se ještě neomluvila, je pro mě překvapující. Obzvláště v dnešní době, kdy stačí napsat nějaký neutrální příspěvek na sociální sítě. Tím by byla celá věc vyřešená, ale ona pravděpodobně kvůli svému egoismu nepřistoupí ani k tomu,“ uzavírá Jan Smíšek.

Reklama

Doporučované