Hlavní obsah

Budou to Němci! Češi mají cestu k medaili otevřenou, ve čtvrtfinále narazí na papírově nejslabšího soupeře

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Česká reprezentace zná jméno soupeře pro čtvrtfinále: Ve čtvrtek v Bratislavě vyzve Německo v čele s hvězdou NHL Leonem Draisaitlem.

Reklama

Podle papírových předpokladů dopadlo nasazení pro čtvrtfinále z pohledu českých hokejistů nejlépe, jak mohlo: Reprezentace pro klíčový zápas turnaje zůstává v Bratislavě a vyzve Německo. Teoreticky se jí tak otevírá ta nejsnadnější možná cesta mezi čtyři nejlepší týmy letošního šampionátu.

Článek

Nebude to nevyzpytatelný výběr Finska. Nebude to ani mimořádně vyrovnaný tým Kanady. A možná s úlevou to nebudou ani prokleté USA s hvězdným Patrickem Kanem v čele.

Česká reprezentace po famózně zvládnuté základní skupině mistrovství světa zná jméno svého čtvrtfinálového soupeře. A vycházíme-li z čistě papírových předpokladů, může být nadmíru spokojená. V klíčovém zápase světového šampionátu totiž Češi ve čtvrtek v Bratislavě vyzvou ten papírově nejslabší tým.

Češi budou hrát s Německem. A to ve čtvrtek od 20:15 v Bratislavě.

Vedení týmu večer pro české novináře odmítlo soupeře komentovat, v táboru ale jistě panuje úleva.

„Udělali jsme všechno pro to, abychom se nemuseli stěhovat z Bratislavy. A budeme čekat do večera, jak to nakonec dopadne,“ řekl kapitán týmu Jakub Voráček po odpolední výhře 5:4 nad Švýcarskem. Minimálně tohle přání se mu splní, Češi se nemusí trmácet na východ Slovenska. A hned na středu dopoledne mají naplánovaný trénink v bratislavské aréně.

Německo se pyšní stříbrnou medailí z poslední olympiády, v Jižní Koreji však před rokem nestartovali hokejisté z NHL.

A tím se ambice západních sousedů na mistrovství světa v Bratislavě podstatně snižují: Ze všech osmi čtvrtfinalistů jsou Němci jediní, se kterými pro zisk medaile sázkové kanceláře příliš nepočítaly. Vždyť je to teprve počtvrté za posledních osm let, co postoupili mezi osm nejlepších týmů mistrovství světa.

Na tom posledním před rokem v Kodani obsadili dokonce až jedenácté místo.

Pro postup Čechů hovoří i vzájemná bilance. V samostatné historii reprezentace s výběrem Německa prohrála na mistrovství světa jen jednou, před 12 lety na MS v Rusku (0:2).

Poměrně jednoznačně vidí jejich šance i sázkové kanceláře. S kurzem 1,4:1 na vítězství v základní hrací době jsou Češi dokonce nejvíce favorizovaným týmem ze všech čtvrtfinálových dvojic.

Na soupisce Německa pro letošní turnaj figurují jen čtyři hokejisté z NHL. Brankář Philipp Grubauer (Colorado), obránce Korbinian Holzer (Anaheim Ducks) a útočníci Dominik Kahun (Chicago) a Leon Draisaitl (Edmonton), hlavní hvězda a naprosto klíčový muž výběru.

Tvrdá obrana a hvězdný Draisaitl

Zejména pro oba zmíněné útočníky bude čtvrtfinále proti České republice velmi pikantní. Kahun se narodil v Plané na Tachovsku a česky plynule hovoří, Leon Draisaitl je syn německého trenéra českého původu Petera Draisaitla, kterého čeští fanoušci dobře znají z působení v Tipsport extralize.

Draisatil v letošní sezoně NHL posbíral 105 kanadských bodů (50+55) a v celkové produktivitě nejlepší soutěže planety obsadil čtvrté místo. V Edmontonu po boku Connora McDavida vydělává v průměru 8,5 milionu dolarů ročně a patří mezi nejlépe placené hokejisty planety.

Byl to právě on, kdo se velkou měrou podílel na postupu Německa do čtvrtfinále. V základní skupině nastřílel pět branek, tu nejdůležitější do sítě domácího Slovenska. Pouhých 27 vteřin před koncem se postaral gólem na 3:2 o famózní obrat. A poslal Němce v přímém souboji na úkor domácích hokejistů do čtvrtfinále.

V základní skupině přitom Němci herně nijak výrazně nevyčnívali. Střelecky dokázali přestřílet pouze sestupující Francii a Velkou Británii, jinak ve všech zápasech převážně bránili a spoléhali na rychlé protiútoky a šikovnost Leona Draisaitla.

České hokejisty tak čeká vyloženě defenzivní soupeř. Varování pro ně ale může být výsledek úterního zápasu, ve kterém Němci navzdory brutální střelecké převaze soupeře dokázali porazit Finsko 4:2.

Výhodný los i pro případné semifinále

Stejně jako se mohou radovat z výhodného losu Češi pro čtvrtfinále, půjdou v relativně výhodné pozici i do případného semifinále. Od letošního roku se totiž mistrovství světa hraje obměněným modelem.

Týmy v play-off už nejsou zařazeny do klasického pavouku. A tak obsazení semifinálových dvojic určí postavení jednotlivých týmů po základních skupinách.

Češi jsou aktuálně na turnaji třetím nejlepším týmem, jen těsně o skóre za druhou Kanadou. I v případném semifinále tak mají jistotu, že se vyhnou zatím naprosto dominantnímu týmu sborné.

Reklama

Doporučované