Hlavní obsah

Budou vycházet nové knížky? Světový den knihy letos v duchu podpory

Budou vůbec vycházet nové knížky? Světový den knihy letos v duchu podpory.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnes je Světový den knihy a autorských práv. Čím je knižní trh důležitý a jaké milníky v prodejích třeba zlomil? Zranitelný segment v době koronavirové krize potřebuje pomoc stejně jako ostatní.

Článek

Po celém světě koluje k dnešku přes 130 milionů knižních titulů. Čtenáře z řad dětí i dospělých dosud nejvíc oslovila sága o malém brýlatém čaroději. Dohromady se všech sedm dílů o Harrym Potterovi prodalo kolem 450 milionů kopií, píše list Economic Times.

Čtení se vyplácí

A nejdražší kniha vůbec? Vědecký deník Leonarda da Vinciho. Dílo s názvem Codex Leicester nebo také Leicesterský rukopis v přepočtu zhruba za 785 milionů korun. Podle magazínu Business Insider si ho koupil už v roce 1994 tehdy ještě šéf Microsoftu a nynější druhý nejbohatší člověk planety - Bill Gates. Čtení má zkrátka něco do sebe.

Foto: Jan Marek

Jaké milníky knihy a jejich čtenáři pokořili?

Světový den knihy a autorských práv organizuje Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO. Důležitost a náplň knižní a mediální kultury si i letos na 23. dubna ve světě připomíná více než stovka zemí.

V Česku dnes odstartovala online akce Čtení ti sluší, která měla pomoci veřejnost informovat třeba o tom, jak pracují knižní nakladatelé a vydavatelé novin a časopisů. Hlavním tématem se ale letos kvůli pandemii stala podpora knižního oboru. Dárkové poukazy na čerstvě zakoupené knihy tak mají ještě o něco větší význam.

Foto: Jan Marek

Světový den knihy a autorských práv.

Třetinové ztráty, třetinová pomoc

Tuzemští nakladatelé a knihkupci se nicméně obávají, že rozhodnutí vlády o uzavření většiny obchodů a nedostačující pomoc jejich segmentu může být v důsledku pro knižní trh fatální. Odhadují, že kvůli koronavirové krizi letos přijdou o 30 procent prodejů a přibližně tři miliardy korun. Třetinu z toho proto po kabinetu požadovali na záchranu oboru.

Česká vláda schválila záchranný balíček ve výši jedné miliardy korun, kterou si ovšem má rozdělit celá kultura. Na malá nakladatelství z ní půjde 440 milionů.

Foto: Jan Marek

Dopady koronaviru na knižní trh.

Rozhodnout může i pomoc čtenářů

Zástupci knižního trhu se tak bojí, že bez další specifické podpory bude segment těžce poškozen, protože jde „o zbytné zboží“. To, jestli vůbec budou vycházet nové knížky, tak může rozhodnout i pomoc čtenářů.

„Do restaurací se lidé vrátí, protože jídlo je vždy na prvním místě. Ale knihy ne. Je to o prioritách společnosti,“ uvedl pro ČTK předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů a spisovatel Martin Vopěnka.

Všechny knihkupecké prodejny otevřou nejpozději od 25. května. Ty malé už 27. dubna.

Reklama

Doporučované