Hlavní obsah

Budoucnost letů do kosmu? Čína otestovala vesmírný balon. Proletěla se v něm želva

Obří balon, který vypadá jak bílá medúza. Podívejte se, jak vypadal test, do kterého se pustili čínští vědciVideo: Reuters

 

Reklama

Vesmírná turistika už není hudbou budoucnosti. Číňané otestovali speciální balon, který vystoupal až na okraj atmosféry. Stalo se tak v autonomní oblasti Xinjiang Uygur na severozápadě země.

Článek

Voyager 3 byl vypuštěn okolo třetí hodiny ranní poté, co byl nafouknut z 20 až 30 procent heliem. O hodinu později létal v nadmořské výšce okolo 20 kilometrů. Během čtyřhodinového letu posádka provedla řadu technických testů. Systém podpory života, který byl instalován uvnitř podhledu, vynesl do vesmírného prostoru želvu.

„Pokoušíme se vybudovat velkou kapsli, která pojme posádku až šesti lidí. V experimentu, který jsme tentokrát provedli, jsme postavili malou obsazenou kapsli, jež ale obsahuje vše potřebné,“ řekl Zhou Fei, hlavní velitel vesmírného létajícího projektu Voyager 3.

Let balonem slibuje nevšední zážitek. Dvouhodinové plachtění uvnitř kapsle s přístupem k internetu a možností popíjet koktejly bude velkým lákadlem pro turisty. Lidé by se mohli dostat dvakrát výš, než létají letadla. Posádka bude čítat asi šest osob a dva piloty.

Voyager 3 je pouze heliový balon nesoucí podložku, která se změní na obrovský balon o průměru 18,8 metru a objemu 2150 metrů krychlových. To se stane při dosažení nadmořské výšky okolo 20 kilometrů.

Úspěšný zkušební let poskytuje klíčové parametry a technické informace k výzkumu vývoje vesmírných balonů. Tento způsob přepravy se tak může stát levnější variantou vesmírné turistiky. Jedná se o pomalejší cestu, ale pro mnohé příjemnější. Klasický let vesmírnou raketou trvá jen čtyři minuty, zatímco cesta balonem okolo dvou hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované