Hlavní obsah

Budovu po Klinice na Žižkově bude Správa železnic částečně pronajímat

Foto: Seznam Zprávy

Praha.

Reklama

Kanceláře pro zaměstnance Správy železnic (SŽ) budou jen v části budovy na pražském Žižkově, kterou společnost vlastní a nyní rekonstruuje. Zbylé prostory se budou pronajímat.

Článek

Dům v Jeseniově ulici, kde dříve aktivisté provozovali sociální centrum Klinika, nechala v minulosti SŽ soudně vyklidit s tím, že do ní přestěhuje svůj personál.

„Horní patra opravené budovy použijeme pro potřeby našich zaměstnanců, kteří v současné chvíli mají kanceláře v komerčních nájmech. Správa železnic pro ně momentálně nemá odpovídající prostory a počítáme tedy s tím, že budou zde v kancelářích,“ řekl mluvčí SŽ Marek Illiaš s tím, že ostatní prostory bude firma pronajímat. V budově by tak podle plánů SŽ měly sídlit například vzdělávací či sociální služby a lékaři. Nyní firma vyhlásila první kolo veřejné soutěže na nájem nebytových prostor.

K pronájmu je k dispozici téměř 284 metrů čtverečních. Roční nájemné je nyní 300 korun za metr čtvereční bez DPH. První kolo by mělo být uzavřeno 17. srpna. Podle Illiaše se zatím žádní zájemci o pronájem za komerční cenu nepřihlásili.

V budově v Jeseniově ulici původně byla plicní klinika, pak byla léta opuštěná, chátrala a obývali ji bezdomovci. V prosinci 2014 ji obsadili aktivisté. Vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální a kulturní centrum. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše nabídl tehdejší správce, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), budovu na rok k bezplatné výpůjčce. Centrum Klinika tak pokračovalo v činnosti legálně. Smlouva vypršela počátkem března 2016, v říjnu téhož roku budovu získala SŽ. Správa tehdy aktivisty vyzvala, aby budovu opustili. Odmítli to, takže ji státní podnik nechal v lednu 2019 exekučně vyklidit. Podle Illiaše byla převzatá budova ve velmi špatném stavu. „Byla na poslední chvíli zachráněna před demolicí,“ řekl.

Rekonstrukce budovy začala v říjnu roku 2019 a potrvá do konce tohoto roku. Budovu opravuje společnost Proxima, cena přestavby je 48 milionů korun. Podle Illiaše se stavební plán dodržuje a nebyla potřeba cenu rekonstrukce z mimořádných důvodů upravovat.

Reklama

Doporučované