Hlavní obsah

Budu chtít odškodnění, říká úředník očištěný v kauze ProMoPro

Právník David Mlíčko se ohlíží za kauzou ProMoPro.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Pět let žil právník David Mlíčko ve velké nejistotě: Jestli si jako bývalý vládní úředník nepůjde na několik roků sednout do vězení. Kvůli stamilionové zakázce při českém předsednictví Evropské unie.

Článek

Polovina roku 2009 změnila Michaele a Davidu Mlíčkovým život. Začali jako mladí a nadšení úředníci pracovat pro české předsednictví Evropské unie – právě na téhle vrcholné politické akci tehdejší doby se ostatně seznámili a dnes mají dvě děti.

Ale zároveň tady začaly oběma těžké problémy, které se táhly dlouhých pět let: David Mlíčko byl jedním ze tří úředníků obžalovaných ve známé kauze ProMoPro – tunelu do zakázky na technické zajištění předsednických akcí. Podle policie je skupina podnikatelů předražila o 327 milionů. A úředníci tomu nezabránili.

Devětatřicetiletého právníka Mlíčka soud minulý týden pravomocně osvobodil. S ním i jeho bývalé spolupracovníky z Úřadu vlády, kteří akce v rámci předsednictví plánovali a propláceli. Naopak podnikatelé v čele s Jaroslavem Veselým, někdejším majitelem společnosti ProMoPro, dostali mnohaletá vězení.

Jaké budete chtít odškodnění?Video: Vojtěch Blažek

Život „sprostého obviněného"

Mlíčko si dnes pořád ještě zvyká na to, že už mu nehrozí osm let vězení. „Ten pocit není takový, že najednou je konec, je to pravomocné a teď hurá, nazdar, začínáme znovu. Trvalo to moc dlouho. Prostě musím si na to zvyknout, že najednou ta situace je jiná, a zbavit se té strašné únavy," říká Mlíčko v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Už teď ovšem ví, že bude chtít po státu odškodnění. Advokáti ho stáli stovky tisíc. A do toho – jak říkají právníci – nemajetková újma. Tedy všechen ten stres nebo poškození dobrého jména.

Mlíčko byl jedním z uznávaných odborníků na soutěžní právo, po policejním obvinění byl s touhle kariérou samozřejmě konec. „Musím si to ještě nechat projít hlavou,“ odpovídá na otázku, na kolik si pět let života „sprostého stíhaného“ vlastně cení. Není přitom neobvyklé, že v podobných případech požadují soudem očištění lidé třeba i několik milionů.

„Nepřijde mi, že je rozumné to nechat úplně být. Je to i zpráva pro stát, že takhle by to dělat neměl. Je hrozně jednoduché napsat na někoho trestní oznámení a spustit tu mašinerii,“ vysvětluje Mlíčko.

Jak vám případ ProMoPro změnil život? Odpovídá Michaela Mlíčková.Video: Vojtěch Blažek

Neuhlídali jste rozpočet, řekli policisté

Když tehdejší ministr Miroslav Kalousek v únoru roku 2011 oznamoval, že lidé z ministerstva dokončili „standardní vyšetřování nestandardní zlodějiny“, Mlíčko vůbec nečekal, že by to mohlo mít i nějaký dopad pro něj.

Ostatně tenkrát to skutečně vypadalo spíš tak, že si Kalousek vyřizuje dlouhodobé spory s vládním kolegou Alexandrem Vondrou z ODS, ministrem pro Evropu. A vedle toho, že tady skutečně působila skupina podnikatelů, kteří z předsednictví, jak ukázali Kalouskovi kontroloři, vyvedli peníze.

A v dojmu, že se jich problém netýká, žili manželé Mlíčkovi ještě další rok. Jenže v dubnu 2012 protikorupční detektivové Mlíčka a další dva úředníky obvinili. Zjednodušeně kvůli tomu, že předsednický rozpočet neuhlídali a že společnost ProMoPro vybrali na ozvučení, osvětlení a zajištění tlumočení bez výběrového řízení.

Mimochodem, Vondra od začátku popíral, že o vyvádění peněz věděl. Byť tedy po propuknutí aféry odešel z vlády. Mlíčko mu dnes trochu vyčítá, že se rovnou za své bývalé úředníky nepostavil. „On se v podstatě jako od nás distancoval," říká Mlíčko. Připouští, že později se už Vondra snažil celý obraz kolem úředníků napravovat. Ale to už si kauza v médiích žila vlastním životem.

Trvalo další dva roky, než se případ dostal k soudu. Po měsících projednávání došlo k neobvyklé věci: Soudkyně Eva Brázdilová při vyhlašování rozsudku přiznala, že už když si poprvé četla obžalobu, hned věděla, že úředníky nepotrestá.

David Mlíčko odpovídá na otázku, co se pro něj kauzou ProMoPro změnilo.Video: Vojtěch Blažek

Soudkyně hned věděla, že je očistí

Soudci si většinou tyhle podrobnosti nechávají pro sebe, Brázdilová však vzápětí přesvědčivě zdůvodnila, proč jsou úředníci nevinní: Dělali prý, co mohli, kontrolovali všechny faktury, když se jim něco nezdálo, hádali se s firmou ProMoPro, nechávali si zpracovávat znalecké posudky... Nadto byli v nepříjemné situaci: Na začátku předsednictví neznali rozsah akcí ani rozpočet. Summity a jednání přibývaly v průběhu, takže těžko mohli hlídat rozpočet, který byl takhle plovoucí. A nad tím vším se vznášel tlak, že sledované předsednictví musí být úspěšné – že vše musí technicky klapnout, protože co by tomu řekli v Evropě.

Před týdnem prakticky stejné argumenty použil i odvolací Vrchní soud v Praze. Narozdíl od osmi podnikatelů a jejich bílých koní, kteří například 135 milionů z celé zakázky účelově prohnali offshorovou firmou, jež se „tvářila“ jako jeden ze subdodavatelů.

Že to byla jen zástěrka, zjistili detektivové, když mimo jiné vyslechli jejího jednatele: Byl to rolník z karibského ostrova Dominica, který v životě o Česku neslyšel. A do firmy se nechal zapsat na přání svého známého advokáta.

Reklama

Související témata:

Doporučované