Hlavní obsah

„Bůh nás ochrání“. V Papui Nové Guineji je na 9 milionů lidí jen 500 lékařů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve státě na východě ostrova Nová Guinea a na ostrovech v Melanésii se potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu. Pro 9 milionů lidí tam mají jenom 500 lékařů. Mezinárodní nevládní organizace hovoří o humanitární krizi.

Článek

Nemocnice kolem tichomořského ostrovního státu Papua Nová Guinea (PNG) jsou tak přetížené, že zavírají před pacienty své dveře. Takhle popisuje situaci v zemi 48letý pracovník mezinárodní humanitární organizace CARE International Reva-Lou Reva. To, že místní obyvatelé nemají dostatek lékařské péče a zdravotnického zařízení, je podle něj děsivé. „Bere mi to dech, nedokážu vysvětlit, jak těžké to je,“ dodává.

Až donedávna se zemi do značné míry dařilo odvrátit propuknutí epidemie koronaviru. Podle Univerzity Johnse Hopkinse na konci února místní úřady zaznamenaly pouze 1275 případů. Avšak za poslední měsíc se počet případů ztrojnásobil, informuje americká stanice CNN. Podle místních médií PNG hlásí 4660 nových případů koronaviru a 39 obětí. V pátek země hlásila rekordní denní přírůstek, 560 nových infekcí. Předseda vlády James Marape připustil, že „dochází k nekontrolovatelnému šíření viru“.

I když se tato čísla ve srovnání s jinými zeměmi nemusí zdát vysoká, představují pro stát zásadní problém. Situaci komplikuje zejména to, že podle místních úřadů na odhadovaný počet obyvatel, tedy devět milionů lidí, je jen 500 lékařů. V souvislosti s tím místní nevládní organizace varují, že i bez toho křehké zdravotnictví této země je „na pokraji zhroucení“. Úřady také varují, že se krize může příští týden prohloubit kvůli tomu, že místní obyvatelé míří na nadcházející velikonoční svátky domů, a to bez ohledu na současnou epidemickou situaci.

„Zdravotní krize v Papui Nové Guineji nyní dosáhla úrovně, které jsme se před rokem obávali,“ uvedla na začátku tohoto měsíce jedna z pracovnic organizace Amnesty International Kate Schuetzeová. Živnou půdu pro rychlé šíření koronaviru vytvořila podle ní kombinace křehkého zdravotního systému a velmi nízká životní úroveň v místních osadách.

Místní úřady uvádějí, že země má pouze 500 lékařů, méně než čtyři tisíce zdravotních sester, méně než tři tisíce zdravotnických pracovníků a pouze pět tisíc nemocničních lůžek, což pro boj s koronavirem není dostatečné. Podle údajů Světové banky (WB) z roku 2018 měla země 0,07 lékaře na 1000 lidí. Jde o jeden z nejnižších podílů ve světě.

Ghulam Nabi, vedoucí mise Lékařů bez hranic v PNG, rovněž dodává, že „značný počet“ zdravotnického personálu má pozitivní testy, a tak se musí izolovat a nemohou jít do práce, což značně omezuje omezuje poskytování zdravotní péče.

Podle americké CNN není jasné, co způsobilo vzestup a rychlé šíření koronaviru. Země sdílí pozemní hranici s Indonésií, která podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse má téměř 1,5 milionu případů. Hranice mezi oběma zeměmi je ale uzavřená.

Epidemickou situaci v zemi mohla podle amerických médií zhoršit shromáždění konaná v souvislosti s pohřbem prvního předsedy vlády PNG Michaela Somare, který zemřel koncem února ve věku 85 let poté, co mu byla diagnostikována rakovina pankreatu. Tisíce lidí se tehdy sešly na státním pohřbu v Port Morseby, jen někteří z nich měli během smutečního ceremoniálu roušky, uvedla australská ABC.

Země potvrdila svůj první případ 20. března loňského roku u muže, který přicestoval ze Španělska. Během dvou dnů vyhlásil předseda vlády výjimečný stav, nařídil přerušení leteckého spojení, omezení cestování mezi provinciemi a povinné nošení roušek. Avšak podle Revy žijícího ve východní části země je nosí jen 20 procent obyvatel. Muž přiznává, že má strach o svou rodinu, která žije v hlavním městě Port Moresby, kde je podle údajů místních úřadů hlášeno přibližně 47 procent případů. Podle slov jeho příbuzných v jejich třicetitisícovém městě za poslední týden zemřelo šest lidí. Kvůli nedostatku testování však není jasné, zda zemřeli na koronavirus, píše CNN. Například v městě Goroka provincie Eastern Highlands testování není pro místní obyvatele vůbec k dispozici.

Nízký počet denně provedených testů může rovněž znamenat, že lidí nakažených koronavirem je mnohem více, uznávají místní úřady. Někteří lidé stále neberou hrozbu vážně, a to hlavně kvůli různým dezinformacím kolujícím ve společnosti. Reva uvádí, že někteří obyvatelé stále věří, že jejich víra bude stačit pro ochranu před koronavirem. „Bůh nás ochrání,“ říkají.

Foto: Profimedia.cz

23. března stát obdržel osm tisíc dávek vakcíny společnosti AstraZeneca.

Podle Faraha Hossaina, člena týmu humanitární organizace Lékaři bez hranic, v Papui Nové Guineji jde o humanitární krizi a jediné, co jí může zabránit, je rozsáhlé očkování populace. Země se ale potýká s nedostatkem protikoronavirových vakcín. Největší dárcem je pro PNG Austrálie, která poskytla osm tisíc dávek očkovací látky společnosti AstraZeneca. Další várku protikoronavirových vakcín nabídla také Čína. Papua Nová Guinea je také součástí programu COVAX, jehož cílem je zajistit rovný přístup k vakcínám všem zemím, včetně těch nejchudších.

Reklama

Doporučované